Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Acetylsalicylzuur niet zinvol bij primaire preventie

PW Magazine 04, jaar 2012 - 17-01-2012
Gezonde mensen die acetylsalicylzuur gebruiken om een hartaanval of beroerte te voorkomen, doen daarmee mogelijk meer kwaad dan goed, zo waarschuwen onderzoekers.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Archives of Internal Medicine.

Wetenschappers van de University of London analyseerden de gegevens van ruim 100.000 patiënten. Ze concludeerden dat dagelijks gebruik van acetylsalicylzuur een te hoge kans op bloedingen geeft.

Ondanks een belangrijke reductie van het aantal niet-fatale myocardinfarcten, leidt profylaxe met acetylsalicylzuur niet tot vermindering van cardiovasculaire sterfte of sterfte ten gevolge van kanker. Verder doet het optreden van bloedingen afbreuk aan de voordelen van dit middel.

Routinegebruik van acetylsalicylzuur bij primaire preventie van cardiovasculaire incidenten is daarom niet aan te bevelen. Beslissingen om dit middel al dan niet in te zetten, moeten per geval worden bekeken, zo stellen de auteurs. De onderzoekers stellen dat alleen mensen van wie bekend is dat ze een verhoogde kans op een hartinfarct of beroerte hebben, dit middel dagelijks kunnen gebruiken.

Document acties

Reacties

18-01-2012 10:55
J.C. Kortekaas zegt:

Dit is een zware slag voor de veelgeprezen polypil.
Er staan dus ook hier "Wetten in de weg en praktische bezwaren".

Zie voor een afwijkende mening prof.H.Schellekens in het FD, lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

http://www.farmaactueel.nl/nieuws/23-05-2011/1286/schellekens-iedere-55-plusser-aan-de-polypil/

Back to top