Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Galenusprijzen voor Removab en De Wildt

PW Magazine 22, jaar 2012 - 24-05-2012
Catumaxomab (Removab), beoordeeld als meest innovatieve geneesmiddel van 2011, is beloond met de Galenus Geneesmiddelenprijs 2012. Prof. Leon de Windt ontving de Galenus Researchprijs.

Prof. dr. Leon de Windt werkt aan de ontwikkeling van RNA-therapeutica bij hartfalen. Bepaalde micro-RNA's spelen een rol bij de intracellulaire signaaltransductie. Bij hartfalen is bijvoorbeeld micro-RNA 119b in het spel.

Dit molecuul kan worden uitgeschakeld met een complementair RNA dat miR119b bindt. Dit 'antagomir 119b' kan de contractiekracht van een hypertroof hart herstellen, zelfs als de onderliggende hypertensie blijft bestaan, zo heeft onderzoek bij muizen uitgewezen.

Voor zijn onderzoek naar diagnostische en therapeutische aangrijpingspunten bij hartfalen zijn aan de 42-jarige De Wildt al meer dan twintig onderscheidingen toegekend. Op 23 mei werd die reeks uitgebreid met de Galenus Researchprijs.

Catumaxomab is geregistreerd voor de behandeling van maligne ascites. Deze vochtophoping in de buikholte bij kankerpatiënten in de terminale fase is bijzonder pijnlijk en invaliderend.

Catumaxomab maakt drainage middels puncties grotendeels overbodig. Het middel is een antilichaam met drie functionele groepen, dat tegelijkertijd de tumorcel, de T-lymfocyt en een accessorische cel bindt. Zodoende komt een immunologische reactie tegen de tumorcel op gang die de vochtophoping in de buikholte doet afnemen.

De jury waardeerde het originele ontwerp van dit geneesmiddel in combinatie met de succesvolle doorontwikkeling voor een ernstige ongeneeslijke ziekte met de Galenus Geneesmiddelprijs 2012.

Een bijzondere onderscheiding was er ook voor prof. Henk Timmerman van de Vrije Universiteit, die tien jaar lang voorzitter is geweest van de jury voor de Galenusprijzen en in die functie nu is opgevolgd door prof. dr. Paul Smits uit Nijmegen.

Document acties

Back to top