Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Export leidt niet tot een tekort aan geneesmiddelen

PW Magazine 03, jaar 2012 - 13-01-2012
Het is niet waarschijnlijk dat Nederland te maken krijgt met een tekort aan geneesmiddelen als gevolg van grootschalige export van medicijnen naar andere landen. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

In de Kamer waren vragen gesteld over de zogeheten parallelexport van medicijnen. Die bestaat door, soms forse, prijsverschillen in de EU-landen. Nu al leidt de prijs van geneesmiddelen in Nederland tot export naar landen waar hogere prijzen in rekening worden gebracht.

Onder diverse Kamerleden bestond de vrees dat parallelexport leidt tot een tekort van het betreffende geneesmiddel op de Nederlandse markt. “In de praktijk is niet gebleken dat hiervan sprake is”, aldus Schippers. De verkoop van farmaceutische producten stijgt wel jaarlijks. De KNMP houdt de beschikbaarheid van geneesmiddelen centraal bij (www.farmanco.knmp.nl). Fabrikanten, groothandel en apotheken hebben er geen belang bij dat geneesmiddelentekorten ontstaan op de Nederlandse markt. “Zij zullen zich daarom inspannen om aan hun afnemers te kunnen blijven leveren”, meent de minister.

Toch gelast Schippers een nader onderzoek naar de borging van de continuïteit in de beschikbaarheid van geneesmiddelen. De onderzoeken kijken onder meer naar de mogelijkheden om tekorten tegen te gaan of te voorkomen. Het onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn.

Document acties

Back to top