Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Elektronische sigaret aangemerkt als geneesmiddel

PW Magazine 03, jaar 2012 - 12-01-2012
Minister Schippers van VWS heeft de nicotinehoudende elektronische sigaret definitief aangemerkt als geneesmiddel. Deze sigaret mag hierdoor alleen worden verkocht met een vergunning van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zonder vergunning is handel in de e-sigaret verboden.

Door dit besluit mag er ook geen handel in dit soort sigaretten plaatsvinden via het internet. Reclame voor de nicotinehoudende e-sigaret is eveneens uit den boze.

Ex-minister Ab Klink had de e-sigaret ‘voorlopig’ aangemerkt als geneesmiddel. Onder die voorlopige status trad de overheid echter niet op tegen de handel in de e-sigaret. Reclame werd wel aangepakt.

Minister Schippers heeft vastgesteld dat de e-sigaret als geneesmiddel wordt beschouwd in onder meer België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Engeland. Er zijn e-sigaretten met en zonder nicotine, maar niet één bevat tabak. Om die reden valt de e-sigaret in Nederland niet onder de Tabakswet. E-sigaretten zonder nicotine vallen onder de Warenwet.

Document acties

Back to top