Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eigen bijdrage € 9 definitief van de baan

PW Magazine 23, jaar 2012 - 31-05-2012
De eigen bijdrage van € 9 per receptregel gaat definitief niet door. In het Lenteakkoord is geen enkel bezuinigingsbedrag opgenomen voor deze maatregel. Een topambtenaar van het ministerie van VWS zegt dat apothekers en patiënten in de uitwerking van deze overeenkomst tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie ook geen vergelijkbare financiële kortingsmaatregel hoeven te verwachten.

In het conceptakkoord over de € 18 miljard bezuinigingen van VVD, CDA en gedoogpartner PVV, waaraan vorige maand in het Catshuis werd gewerkt, stond dat patiënten vanaf volgend jaar een eigen bijdrage van € 9 per receptregel moesten betalen, met een maximum van € 380 per jaar.

Hoewel het Catshuis-akkoord op het laatste moment niet doorging, bleef lang onduidelijk of de vijf partijen die deze maand het Lenteakkoord (Kunduzakkoord) sloten, de bijdrage hadden geschrapt. Onlangs drongen KNMP samen met de vijf ouderenbonden sterk aan op duidelijkheid van politiek Den Haag.

Theo van Uhm, directeur financieel-economische zaken op het ministerie van VWS, heeft afgelopen dinsdag na afloop van een bijeenkomst in Huizen (NH) gezegd dat de eigen bijdrage in het Lenteakkoord definitief van tafel is. In de uitwerking van die overeenkomst zullen ook geen plannen staan die de uitgaven van medicijnen kunnen terugdringen.

Van Uhm was bij de meeste gesprekken tussen de vijf partijen van het Lenteakkoord aanwezig. Hij zegt dat de eigen bijdrage niet nodig was, omdat de vijf partijen hebben besloten het eigen risico voor de zorg te verhogen van € 235 naar € 350.

KNMP-voorzitter Jan Smits is blij met het schrappen van de eigen bijdrage. “Het is verkeerd om een specifieke groep patiënten te treffen met een maatregel”, zegt hij. “De politiek moet geen drempel opwerpen voor medicijngebruik.”

Eerder berekende de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) dat, als de eigen bijdrage in 2011 zou gelden, 260.000 mensen het maximum van € 380 per jaar hadden moeten betalen. Rond 2,3 miljoen patiënten hadden minimaal € 100 eigen bijdrage moeten betalen.

Smits vindt ook dat de maatregel niet het inzicht in de kosten van medicijngebruik zou vergroten. “De eigen bijdrage voldoet niet aan die de randvoorwaarden van de KNMP”, aldus Smits. "Bovendien zou de maatregel voor extra administratieve lasten zorgen bij apothekers.”

Document acties

Reacties

31-05-2012 18:17
D.T. Hendriksz zegt:

Maar hoe staat het nu met de verbandmiddelen? Die verdwijnen toch uit het basispakket en komen per 2013 geheel voor eigen rekening of vallen in de aanvullende verzekeringen tegen een bepaalde extra premie in een pret pakket afgestemd op winstmaximalisatie voor de verzekeraars?

Wat heeft de KNMP daarop te zeggen en wat is de reactie indien deze maatregel inderdaad doorgang vindt?

Gevolgen van schrappen van verbandmiddelen uit het basispakket zijn veel ernstiger dan de 9 euro materiaalkosten per wmg regel.

Wie gebruiken deze middelen en waarom en voor hoelang en wat is de prijs en wat is de toegevoegde waarde van moderne middelen en wat kost een ziekenhuisligdag?

Kaiser Permanente vergoed dan ook verbandmiddelen in haar pakketten. Rolmodel van A Klink en die kan het weten.

Back to top