Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Distributeur daagt bereider voor rechter

Rechter: 20.000 tabletten geen apotheekbereiding

PW Magazine 43, jaar 2012 - 22-10-2012
De Inspectie gaat handhaven tegen de Regenboog Apotheek die zelf methylfenidaat retard bereidt. De rechter bepaalde, na een klacht van distributeur Eurocept, dat de apotheek te grote hoeveelheden produceert. Ook mag de apotheek geen reclame maken voor deze eigen bereiding.
Distributeur daagt bereider voor rechter

De Regenboog Apotheek bereidt langwerkend methylfenidaat voor patiënten in heel Nederland

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) heeft besloten tot handhaving bij de Regenboog Apotheek in Bavel na een bezoek afgelopen voorjaar. Aanleiding was een uitspraak van de rechtbank Breda van 23 december 2011. De rechter draagt het ministerie van VWS en IGZ op te handhaven tegen deze apotheek die methylfenidaat retard bereidt op recept van artsen. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake is van een apotheekbereiding – bereiding op kleine schaal – omdat deze apotheek 20.000 tabletten per maand produceert.

De Regenboog Apotheek vervaardigt voor enkele honderden patiënten in heel Nederland langwerkend methylfenidaat in tabletten van 10 en 15 mg. Volgens de apotheek een bereiding met een uniek afgiftepatroon, conform de United States Pharmacopeia. De apotheek levert de tabletten in baxterverpakking bij de patiënt thuis of in zijn apotheek.

Eurocept Pharmaceuticals, de distributeur van Medikinet (methylfenidaat), had voor de rechtbank geëist dat er een einde zou komen aan de verkoop van deze eigen bereiding. Het bedrijf stelt dat de apotheek het product ontwikkelt voor commerciële doeleinden.

Volgens apotheker Paul Harder van de Regenboog Apotheek is de norm van 20.000 tabletten per maand die de rechter hanteert ‘een gotspe’. “Een industriële bereiding begint bij een miljoen eenheden.” Verder geeft hij aan niet te begrijpen dat Eurocept verhaal haalt bij de rechter over de kwaliteit van farmaceutische zorg. “Het bedrijf heeft alleen een commercieel belang.”

Zorgverzekeraar

De Inspectie zal ook handhaven op het verbod voor de Regenboog Apotheek om reclame te maken voor een ongeregistreerd geneesmiddel. Door de promotie van methylfenidaat op haar website en door mailings aan huis- en verslavingsartsen zou de apotheek volgens de rechter bovendien de vraag naar het geneesmiddel hebben opgevoerd.

Zorgverzekeraar CZ heeft de Regenboog Apotheek herhaaldelijk gevraagd naar de reden van deze eigen bereiding en naar de bereidingsprotocollen. De zorgverzekeraar zou twijfels hebben of de apotheekbereiding wel een retard-versie is. Volgens CZ een legitieme vraag als op grote schaal een product wordt bereid waarvan ook handelsversies verkrijgbaar zijn. De zorgverzekeraar wil ook weten of hier sprake is van verzekerde zorg. Methylfenidaat retard van de Regenboog Apotheek wordt vergoed in elk basispakket van elke zorgverzekeraar.

CZ heeft de Inspectie gevraagd handhavend op te treden tegen de Regenboog Apotheek, maar de zorgverzekeraar is door de rechtbank Breda niet ontvankelijk verklaard.

De Regenboog Apotheek is een bodemprocedure gestart tegen de uitspraak van de rechter.

Document acties

Back to top