Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Curcumine werkt bij reuma beter dan diclofenac

PW Magazine 21, jaar 2012 - 11-05-2012
Curcumine werkt beter tegen reumatoïde artritis (RA) dan diclofenac. Dat is de conclusie van Indiase artsen nadat ze de werking van curcumine en diclofenac met elkaar vergeleken.

Binu Chandran en collega’s voerden een pilotstudie uit met 45 patiënten die actieve RA hadden. Deze verdeelden ze over drie groepen, een groep kreeg curcumine 500 mg per dag, de andere kreeg diclofenac 50 mg per dag en de derde groep kreeg een combinatie van deze middelen.

De onderzoekers keken als eerste naar het effect op de DAS (Disease Activity Score) 28. Ook keken ze naar lichamelijk kenmerken zoals ontsteking en zwelling van gewrichten aan de hand van de criteria van het American College of Rheumatology (ACR).

Patiënten in alle drie de groepen toonden statistisch significante dalingen in de DAS-score. De curcuminegroep toonde het hoogste percentage van verbetering in DAS- en ACR-scores. Deze scores waren significant beter dan die bij de patiënten in de diclofenacgroep. Opvallend was dat curcumine ook beter werkte dan een behandeling met curcumine en diclofenac.

De behandeling met curcumine was bovendien veilig, er trad geen enkele bijwerking op. Daarmee is het veel veiliger dan diclofenac.

Deze studie geeft volgens de onderzoekers het eerste bewijs voor de veiligheid en effectiviteit van behandeling met curcumine bij patiënten met RA. Ze stellen dat meer en grootschaliger onderzoek hiernaar nodig is.

Document acties

Back to top