Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Corticosteroïden hebben geen zin bij rhinosinusitis

PW Magazine 30/31, jaar 2012 - 26-07-2012
Corticosteroïden zijn bij klachten van neus- en bijholten niet effectiever dan symptomatische behandeling met paracetamol en neusdruppels. Dit blijkt uit promotieonderzoek van huisarts in opleiding Roderick Venekamp. Drie vragen aan Venekamp.

Wat was de aanleiding?

“We weten dat antibiotica nauwelijks effectief zijn bij acute rhinosinusitis. Daarom worden steeds vaker intranasale corticosteroïden voorgeschreven. Deze middelen zouden de overmatige reactie van de slijmvliezen op prikkels van buitenaf verminderen. Het bewijs hiervoor is echter niet eenduidig.”

Wat hebt u gezocht en gevonden?

“Na analyse van voorschrijfcijfers uit de huisartsenpraktijk zagen we dat huisartsen nog steeds in ongeveer 60% van de gevallen van acute rhinosinusitis een antibioticum voorschrijven. Het aantal voorschriften voor intranasale corticosteroïden (INCS) is de laatste jaren fors toegenomen tot 30%. Uit literatuuronderzoek bleek echter dat INCS nauwelijks onderzocht zijn als monotherapie. De enige twee relevante studies toonden geen tot zeer gering effect aan. Om te onderzoeken of het onderdrukken van inflammatie met corticosteroïden zin heeft, hebben we een klinische trial opgezet in de huisartsenpraktijk. Hierin vergeleken we het effect van oraal prednisolon bovenop symptomatische behandeling met paracetamol en xylometazoline-neusdruppels. Prednisolon bleek geen toegevoegde waarde te hebben.”

Wat betekenen deze resultaten?

“Het voorschrijfgedrag in de praktijk komt niet overeen met de NHG-Standaard uit 2005, die pleit voor terughoudend gebruik van antibiotica en INCS. Uit mijn onderzoek blijkt nogmaals dat corticosteroïden geen zin hebben. Huisartsen zouden dit nog beter moeten uitleggen aan hun patiënten.”

Document acties

Back to top