Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

COPD: soms ook osteoporose behandelen

PW Magazine 23, jaar 2012 - 08-06-2012
De helft van alle COPD-patiënten heeft osteoporose, onafhankelijk van de ernst van de COPD. Van hen wordt 80% daarvoor niet adequaat behandeld. Longarts-in-opleiding Lidwien Graat-Verboom concludeert dit in haar proefschrift aan de Universiteit Maastricht. Drie vragen aan Graat-Verboom.

Hoe hebt u dit bepaald?

“Uit de literatuur blijkt dat tussen de 9 en 69% van de COPD-patiënten osteoporose zou hebben, afhankelijk van de onderzochte populatie en de manier waarop de osteoporose bepaald wordt. Ik heb bij COPD-patiënten zowel een dexa-scan gedaan als een foto van hun wervelkolom beoordeeld. Het blijkt namelijk dat sommige patiënten een normale botmineraaldichtheid hebben terwijl zij toch verzakte wervels kunnen hebben. Een dexa-scan is altijd de gouden standaard geweest maar is dus in sommige gevallen niet voldoende.”

Wat is de link COPD/osteoporose?

“De onderliggende factoren die het osteoporoserisico bij COPD-patiënten vergroten zijn nog niet opgehelderd. Uit mijn onderzoek komt naar voren dat een vitamine D-tekort een rol lijkt te spelen. Ook een lager lichaamsgewicht en een lagere vetvrije massa lijken het risico op osteoporose te vergroten. Theoretisch kunnen ook genetische factoren meespelen en de vroegtijdige veroudering die COPD-patiënten ervaren.”

Wat is uw advies?

“De overgrote meerderheid van deze patiënten krijgt geen medicatie om het risico op botbreuken te verkleinen. Er bestaat dus nog niet genoeg bewustzijn onder artsen dat dit nodig zou zijn. Mijn advies is om alle patiënten die bij de longarts komen, ook jaarlijks te screenen op botontkalking en deze daarvoor zo nodig te behandelen.”

Document acties

Back to top