Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cochrane-onderzoeker: Roche houdt gegevens achter

PW Magazine 47, jaar 2012 - 15-11-2012
Cochrane-onderzoeker Peter Gøtzsche haalt in het British Medical Journal flink uit naar de Zwitserse firma Roche. Het bedrijf zou onderzoeksgegevens over oseltamivir (Tamiflu) achterhouden.

Peter Gøtzsche, hoofd van de Cochrane-afdeling in Kopenhagen, stelt dat Roche deze gegevens al jarenlang onder de pet houdt. Gezien de vele miljarden publiek geld die inmiddels zijn besteed aan de aanschaf van oseltamivir, zouden deze gegevens openbaar moeten worden, zo stelt Gøtzsche.

Hij pleit voor meer druk op het bedrijf. Artsen zouden moeten weigeren producten van Roche voor te schrijven en Europese overheden zouden het bedrijf voor de rechter moeten slepen. De onderzoeker stelt dat oseltamivir niet beter werkt bij griep dan paracetamol.

British Medical Journal is al tijden bezig om de onderzoeken van Roche gepubliceerd te krijgen. Geschat wordt dat ongeveer 60% van de patiëntgegevens uit 123 klinische studies nog niet is vrijgegeven. Ook de Europese registratieautoriteit EMA heeft niet alle gegevens over oseltamivir in handen. Volgens de Cochrane-onderzoekers ontbreken van nog minstens vijftien studies in de EMA-dossiers.

Volgens Roche heeft de Cochrane-groep 3200 pagina’s informatie gekregen, waarin alle vragen worden beantwoord.

Document acties

Back to top