Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lipitor uit patent

PW Magazine 16, jaar 2012 - 10-04-2012
Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat door het aflopen van het patent van Lipitor de besparing van het preferentiebeleid oploopt tot € 600 miljoen per jaar.

Het patent van Pfizer op Lipitor loopt binnenkort af waardoor de prijs van de cholesterolverlager naar verwachting zo’n 80% daalt. Zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis hebben volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aangegeven dat zij het geneesmiddel opnemen in hun preferentiebeleid. Dit levert naar schatting een extra besparing op van € 100 miljoen per jaar. Informatiecentrum Vektis berekende dat zorgverzekeraars met het preferentiebeleid voor geneesmiddelen in de periode van 2008 tot en met 2010 in totaal € 1115 miljoen hebben bespaard. Nu het patent op Lipitor vervalt wordt de totale besparing van het preferentiebeleid geschat op € 600 miljoen per jaar, zo meldt ZN.

Document acties

Reacties

10-04-2012 19:22
D.T. Hendriksz zegt:

Jammer dat PW het verkeerde stuk aanhaalt. Dit is de juiste link naar het meest boeiende stuk van ZN van de laatste week. Een politiek stuk.

https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsId=b7d35889-5431-4f2b-9215-c261da8b88c4

10-04-12
Staatsgezondheidszorg leidt tot tweedeling en wachtlijsten
‘De Staatsgezondheidszorg zoals de SP voor ogen staat zal Nederland terugwerpen naar de vorige eeuw: wachtlijsten, gebrekkige innovatie en ondoorzichtige kwaliteit, minder keuze en cliënttevredenheid. En tweedeling op de koop toe. Dat is een prijs die we niet zouden moeten willen betalen.’ Deze tekst schreven ZN-directeur Pieter Hasekamp en Raymond Gradus, directeur Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, 5 april in een opiniestuk in de Volkskrant.

Aanleiding voor de ingezonden brief waren uitspraken van SP-fractieleider Emile Roemer op 1 april in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem moet het basisstelsel voor de curatieve zorg, waarbij verzekeraars dingen naar de gunst van de verzekerden, plaats maken voor een budgetteringssysteem, waarbij de Nederlandse staat het budget vaststelt en alle Nederlanders onder een regionaal ziekenfonds komen te vallen. Hierdoor zijn in zijn ogen de kosten beter in de hand te houden.

Lees hier wat Hasekamp en Gradus verder schrijven over dit onderwerp.

---Lees vervolgens Henk Don in de Volkskrant van 7 april. Lees de nieuwste site van VWS over de wachtlijsten en stel vast dat de budgettering niet is weggeweest. Dat de Overheid nog steeds alles tot in detail bepaald en dat de wachtlijsten langer zijn dan ooit tevoren. Pieter Hasekamp's neus wordt langer en langer.

Per 2016 vervalt de staatssteun van 10 miljard euro aan de verzekeraars. Daar wil Pieter Hasekamp best wel voor vechten. Is zijn goed recht, maar houdt het dan wel eerlijk.

Back to top