Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Astmamedicatie veilig bij zwangerschap

PW Magazine 08, jaar 2012 - 23-02-2012
Gebruik van astmamedicatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op aangeboren afwijkingen die regelmatig voorkomen. Wel is er een relatie tussen bepaalde zeldzame afwijkingen en moeders met astma. Niet duidelijk is of dat ligt aan de astma of aan de daarvoor gebruikte medicatie.
Astmamedicatie veilig bij zwangerschap

Dat zijn de bevindingen van een studie die is gepubliceerd in Pediatrics [Pediatrics 2012; 129:2 e317-e324]. Onderzoeker Shao Lin van het New York State Department of Health en collega’s onderzochten gegevens van 2853 baby’s met één of meer aangeboren afwijkingen uit de National Birth Defects Prevention Study. Deze gegevens vergeleken ze met de gegevens van een controlegroep van 6726 gezonde baby’s, geboren tussen oktober 1997 en december 2005.

Ze vroegen de moeders van deze kinderen om informatie over hun medicatiegebruik één maand voor de zwangerschap en tijdens de zwangerschap. De onderzoekers vonden geen verband tussen relatief vaak voorkomende aangeboren afwijkingen en het gebruik van astmamedicatie.

Ze vonden echter wel een positief verband tussen astmamedicatie en enkele zeldzame aangeboren afwijkingen. Zo is het risico op geïsoleerde oesofagale atresia – een afwijking van de slokdarm – meer dan twee keer zo groot bij vrouwen die bronchodilatoren gebruiken. Verder is de kans op geïsoleerde anorectale atresia – een misvormde anus – twee keer zo groot bij maternaal corticosteroïdengebruik. De kans op omphalocele – een open buik – is zelfs verviervoudigd bij moeders die tijdens de zwangerschap astmamedicatie gebruiken, ongeacht of het gaat om bronchodilatoren of ontstekingsremmers.

Volgens de auteurs kunnen dit toevalsbevindingen zijn. Ook sluiten ze niet uit dat de ernst van de astma en de daarmee gepaard gaande hypoxie een rol spelen en niet zozeer de medicatie.

De wetenschappers konden aan de hand van deze studiegegevens niet vaststellen of de aangeboren afwijkingen te wijten zijn aan de astma zelf of aan de medicatie. Daarvoor is nog nader onderzoek nodig.

De onderzoekers stellen dat het belangrijk is de bevindingen in de juiste context te plaatsen. Het risico op deze geboorteafwijkingen varieert van 1,2 tot 4,6 per 10.000 geboorten. Een viervoudige verhoging van een risico betekent dat de kans nog steeds klein is, veel kleiner dan 1% voor elke willekeurige vrouw en haar kind.

Document acties

Back to top