Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Acetosal: verhoogd risico maculadegeneratie

PW Magazine 01, jaar 2013 - 19-12-2012
Mensen die minstens 10 jaar lang regelmatig acetylsalicylzuur gebruiken hebben een verhoogd risico op leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD).

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. In de Verenigde Staten gebruikt naar schatting 19% van de volwassen regelmatig acetylsalicylzuur. Dit gebruik neemt toe met de leeftijd, zo merken onderzoekers van de universiteit van Wisconsin op. Ook de incidentie van leeftijdgebonden maculadegeneratie neemt toe als de populatie ouder wordt. Dat maakt het belangrijk om dit verband te onderzoeken.

Veel mensen gebruiken acetylsalicylzuur voor cardioprotectie, zegt onderzoeksleider dr. Barbara Klein, werkzaam aan de School of Medicine and Public Health. Hartinfarcten geven een hoog sterfterisico. De vraag rijst dus of een verhoogd risico op LMD opweegt tegen het risico op een hartaanval, stelt Klein. Volgens haar geven deze data geen aanleiding voor patiënten om hun gebruik van acetylsalicylzuur te stoppen.

Het onderzoek is gepubliceerd in de editie van 19 december van het Journal of the American Medical Association.

Voor deze studie verzamelde het team van Klein gegevens van bijna 5.000 mannen en vrouwen die deelnamen aan de Beaver Dam Eye Study. Deelnemers kregen gedurende 20 jaar elke vijf jaar een oogheelkundig onderzoek. Daarbij werd gevraagd naar hun acetylsalicylzuurgebruik.

Na ongeveer 15 jaar follow-up, ontwikkelden 512 mensen vroege maculadegeneratie en 117 mensen ontwikkelden late maculadegeneratie.

De onderzoekers stelden vast dat mensen die acetylsalicylzuur tien jaar lang gebruikten een bijna tweemaal zo hoog risico hadden op de ontwikkeling van maculadegeneratie, vergeleken met mensen die geen acetylsalicylzuur gebruiken.

Wanneer de onderzoekers focusten op late leeftijdsgebonden maculadegeneratie, ontdekten ze dat het risico op LMD bij aspirinegebruikers 1,4% bedraagt tegenover 0,6% bij patiënten die geen acetylsalicylzuur gebruikten.

De oorzakelijkheid van het verband tussen acetylsalicylzuur en LMD is niet aangetoond, het gaat om een associatie, zo stellen de onderzoekers.

Document acties

Back to top