Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apixaban voorkomt meer beroertes dan acetylsalicylzuur

PW Magazine 11, jaar 2012 - 05-03-2012
Apixaban helpt beter dan acetylsalicylzuur bij het voorkomen van een beroerte of trombose bij patiënten die al een beroerte hebben gehad als gevolg van atriumfibrilleren.

Dat blijkt uit een studie, uitgevoerd door Canadese en Duitse onderzoekers onder leiding van dr. Hans-Christoph Diener van het universitaire ziekenhuis in Essen. Zij volgden 5.600 patiënten met atriumfibrilleren gedurende ongeveer een jaar. Deze patiënten waren gemiddeld 70 jaar oud en hadden al eerder een beroerte gehad.

Al deze patiënten waren ongeschikt voor standaardbehandeling met warfarine, zo stellen de onderzoekers in een nieuwsbericht van de American Stroke Association.

De patiënten werden verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg tweemaal daags 5 mg apixaban (een factor Xa-remmer) de andere groep kreeg acetylsalicylzuur, variërend van 81 tot 324 mg per dag.

In de apixabangroep kreeg 2,4% van patiënten opnieuw een beroerte of systemische embolie tijdens de behandelperiode. In de acetylsalicylzuurgroep was dat 9%.

Volgens de onderzoekers – die financiële ondersteuning kregen van Bristol-Myers Squibb en Pfizer - geeft apixaban geen groter risico op ernstige bloedingen dan acetylsalicylzuur.

Document acties

Back to top