Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Anticholinergica: hartritmestoornissen bij jonge astmatici

PW Magazine 22, jaar 2012 - 23-05-2012
Jonge astmapatiënten die anticholinergica gebruiken, zoals ipratropium, hebben een verhoogd risico op potentieel gevaarlijke hartritmestoornissen. Dit toegenomen risico geldt alleen voor hogere doseringen.

Volgens een van de auteurs van de studie waaruit dit blijkt, Todd Lee van de Universiteit van Illinois in Chicago, is deze bevinding reden tot zorg gezien de recente inzichten dat anticholinergica ook bij astma nuttig kunnen zijn. Volgens hem is de toename in het absolute risico per patiënt relatief laag.

In de studie bekeken de onderzoekers de gegevens van meer dan 280.000 astmapatiënten in de leeftijd van 5 tot 24 jaar. Ze kwamen 7656 nieuwe gebruikers van astmamedicatie op het spoor die minstens een half jaar lang medicatie gebruikten en vergeleken deze met 76.000 andere patiënten.

De onderzoekers ontdekten dat gebruikers van anticholinergica een 1,56 maal hoger risico hadden op hartritmestoornissen dan astmapatiënten die deze medicatie niet gebruikten. Om welke aantallen patiënten het gaat meldt het abstract van de studie niet.

Het type anticholinergicum en de dosering maakten verschil. Gebruikers van ipratropium hadden een verhoogd risico op hartritmestoornissen, terwijl gebruikers van tiotropium of een combinatie van ipratropium en een kortwerkende bèta2-agonist geen verhoogd risico vertoonden.

Personen die ipratropium in hogere doseringen gebruikten hadden 69% meer kans op hartritmestoornissen dan mensen die geen anticholinergicum gebruikten, terwijl het risico bij lage doseringen niet statistisch significant was verhoogd.

Volgens de onderzoekers is nog niet bewezen dat er een oorzakelijk verband is tussen het gebruik van anticholinergica en hartritmestoornissen.

Dr. Alan Baptist, hoogleraar allergie en immunologie aan de universiteit van Michigan, stelt dat deze studie nuttig is. Maar, waarschuwt hij, patiënten die anticholinergica gebruiken – typisch een tweede keus na andere medicatie – kunnen verschillen van de andere astmapatiënten.

Zo krijgen patiënten soms ipratropium omdat ze last hebben van hartkloppingen als gevolg van albuterolgebruik, een eerstekeustherapie. Daarom heeft deze groep patiënten mogelijk al een extra verhoogd risico op hartritmestoornissen, nog voordat ze anticholinergica gebruiken. Baptist adviseert om astma met een zo laag mogelijke dosis medicatie onder controle te houden.

De studie van Lee is op 24 mei gepresenteerd op een conferentie van de American Thoracic Society in San Francisco. Peer review van de gegevens en de conclusie is nog nodig.

Document acties

Back to top