Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Acties dreigen bij Alliance Healthcare

Directeur Manneke: ‘Geen grondslag voor acties’

PW Magazine 08, jaar 2012 - 21-02-2012
Vakbonden dreigen met acties op 5 maart bij Alliance Healthcare. Het bedrijf wil overstappen van een cao naar een ArbeidsVoorwaardenReglement (AVR). Vakbonden zijn het hiermee niet eens en willen een echte cao voor de zevenhonderd werknemers.
Acties dreigen bij Alliance Healthcare

Directeur Manneke: ‘Geen grondslag voor acties’

Het ultimatum dat de bonden aan de directie van Alliance Healthcare hebben gesteld is inmiddels verlopen. Volgens onderhandelaar Eric Aarts van CNV Vakmensen zou de bereidheid onder de werknemers om op 5 maart actie te voeren groot zijn. “De helft van de werknemers van Alliance Healthcare is aangesloten bij de bonden.”

Alliance Healthcare laat in een reactie weten dat alles rustig is binnen het bedrijf. Algemeen directeur Arvid Manneke: “Wij zien geen grondslag voor acties. Onder de werknemers heerst een constructieve houding ten aanzien van de nieuwe koers.”

Bij eventuele acties zal Alliance Healthcare alle benodigde voorzorgsmaatregelen nemen om de distributie van geneesmiddelen te laten doorgaan.

Invloed

De groothandel werkt al jaren met participatieve medezeggenschap en wil daarin een nieuwe stap zetten door de samenwerking met de Centrale Ondernemingsraad (COR) te intensiveren. Dit betekent een overgang van een cao naar een ArbeidsVoorwaardenReglement (AVR). “De COR zien wij als onze primaire gesprekspartner in overleg over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.”

Voordeel hiervan is volgens Manneke dat de medewerkers een directere invloed kunnen uitoefenen op het beleid. “Meer betrokkenheid van onze medewerkers is goed voor ons bedrijf.”

CNV Vakmensen is echter van mening dat het bedrijf het personeel wil onderbrengen in één nieuwe bv met afgeslankte arbeidsvoorwaarden. Met als gevolg een uitholling van de positie van de rechten van de werknemers. De COR heeft hierover neutraal geadviseerd. Volgens Manneke vervalt met dit neutrale advies de grond voor een eventuele staking. “Naar aanleiding van een eerder negatief advies van de COR hebben de bonden acties aangekondigd. Dit inmiddels neutrale advies heeft de positie van de bonden echter niet veranderd.”

Onafhankelijk

Onderhandelaar Aarts benadrukt dat een COR niet onafhankelijk genoeg is en niet beschikt over de juiste expertise. “Wij hebben jarenlang cao’s afgesproken met Alliance. Dit voorjaar hebben wij een nieuw voorstel ingediend, maar in september gaf de directie aan niet verder te willen praten. Maar onze leden willen dat wel.” Manneke benadrukt dat de vakbonden spelers van belang blijven als adviseurs van de COR.

Volgens Aarts werken meerdere ondernemingen in Nederland met een participatieve medezeggenschap, ‘maar het is wel een uitzondering’. Manneke beaamt dat het ‘een moderne, nog niet dominante stijl’ is in het bedrijfsleven.

Alliance Healthcare heeft naast het hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch distributiecentra in Krimpen a/d IJssel en Meppel.

Document acties

Back to top