Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achmea Zorgveiligheidsprijs voor Apotheek Smilde

PW Magazine 22, jaar 2012 - 24-05-2012
Apotheek Smilde heeft de Achmea Zorgveiligheidsprijs gewonnen met een project dat vergiftigingen bij kinderen helpt voorkomen.

Apotheker Barry Swets ontwikkelde samen met apothekersassistent Janien Doek-Cazemier een huischeck waarmee ouders kunnen nagaan of zij geneesmiddelen of andere producten in huis hebben die schadelijk kunnen zijn hun kinderen. Ook geven ze ouders met jonge kinderen hierover voorlichting.

Het is niet de eerste keer dat Apotheek Smilde met het vergiftigingenproject een prijs wint. In 2011 kende de KNMP hieraan de FPZ-prijs toe.

Dat ook Achmea het project met een prijs honoreerde was een volslagen verrassing, zegt Swets. “We mochten ons project op 23 mei presenteren bij Achmea in Zeist, samen met andere projecten op het gebied van veiligheid in de zorg. De zorgverzekeraar reageerde zeer enthousiast en liet weten dat er veel interesse is voor innovatieve projecten.”

Of dat betekent dat Achmea de huischeck en bijbehorende voorlichting zal vergoeden, kan Swets nog niet zeggen. Hij hoopt in ieder geval dat zijn project in samenwerking met de KNMP en Achmea nog beter op de kaart komt te staan.

“De KNMP heeft onze huischeck verder geprofessionaliseerd en een informatiepakket samengesteld voor apothekers. Inmiddels hebben zo’n honderd apotheken dit afgenomen. We moeten hier echt mee verder. Hopelijk pakken nog meer apothekers dit op.”

Document acties

Reacties

24-05-2012 15:12
D.T. Hendriksz zegt:

Vergoeding per check zal er niet in zitten. Is weer een open einde regeling en daar heeft Achmea een hekel aan. Dan kan Achmea niet meer budgetteren. Nu al heeft Achmea een contract doorgedrukt met bevroren prijzen en een nacalculatie als het aantal wmg regels hoger is dan Achmea zelf heeft geraamd. Korting volgt generiek. Knippen van regels kan Achmea individueel achterhalen, maar dat is blijkbaar niet doelmatig. Dus pakt Achmea alle apotheken. De goeden gaan weer lijden onder de slechten. Lumpsum financiering dan maar? En turven wat er gedaan wordt?
Eenmalige financiering is geen financiering. Innovatie zal duurzaam moeten zijn. Aan eenmalige hobby projecten heeft Nederland niets.
En innovatie doen uit het huidige financieringsmodel is vragen om nog grotere problemen: je laat dan zien dat het er allemaal nog uit kan.

We zien de effecten van de verboden prijsbevriezing maandelijks en wachten de laffe nacalculatie in beruste af. De toezichthouders schuiven de hete aardappel naar elkaar toe. In zo'n wereld moet je niet het braafste jongetje van de klas willen zijn.

Laat de KNMP een beker uitreiken aan een verzekeraar die een normaal contract opstelt voor apotheekhoudenden. Zien wat er dan gebeurt.

Back to top