Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Recall pantoprazol schaadt vertrouwen patiënt’

PW Magazine 07, jaar 2012 - 17-02-2012
Pantoprazol-tabletten 40 mg van Ranbaxy verspreiden een onaangename geur bij opening van de blister. Vorige week was dat voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aanleiding om tabletten van de charges 2297556, 2293914, 2297558 en 2293796 terug te halen naar de leverancier Focus Farma.

De KNMP had de zaak aangekaart bij de IGZ en Focus Farma naar aanleiding van een klacht van apotheker Bastien Renirie van Apotheek Maasduinen in Bergen. Een patiënt was teruggekomen naar de apotheek vanwege een onaangename geur en smaak van de tabletten.

Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) heeft direct een geurtest gedaan volgens de Europese Farmacopee. “We konden op dat moment niet vaststellen of het schadelijk is, maar voor ons was duidelijk dat het middel niet meer afgeleverd kon worden”, aldus Oscar Smeets van het LNA. Onderzoek van Focus Farma toonde aan dat de meest waarschijnlijke oorzaak van de geur een organisch oplosmiddel is dat wordt gebruikt bij het drukken van de bovenste laag van de aluminiumfolie van de blister.

Volgens Smeets komen dit soort incidenten vaker voor dan een aantal jaren geleden. “Het is opnieuw een voorbeeld van hoe het niet moet. Dit schaadt het vertrouwen van patiënten in geneesmiddelen, met alle gevolgen voor de therapietrouw.”

De KNMP benadrukt dat de druk van politiek en zorgverzekeraarsom de prijzen van geneesmiddelen drastisch te verlagen, duidelijk zijn schaduwzijde heeft.

Document acties

Back to top