Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Weinig onterecht gebruik antidepressiva

PW Magazine 14, jaar 2011 - 01-04-2011
Veel minder mensen dan gedacht krijgen onterecht antidepressiva voorgeschreven door hun huisarts. Dat concludeert onderzoeker Ellen Piek van het Universitair Medisch Centrum Groningen in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

In Nederland slikken 800.000 mensen antidepressiva. Volgens Piek zijn dat er meer dan op grond van het aantal depressieve mensen in Nederland mag worden verwacht. Ze verklaart dat verschil doordat ook mensen met angststoornissen antidepressiva slikken.

Uit het onderzoek van Piek blijkt dat 95% van de mensen die van hun huisarts een recept voor een antidepressivum krijgen, er baat bij hebben. De overige 5% valt uiteen in twee groepen: één die de antidepressiva te lang slikt en één die deze medicatie geheel onterecht inneemt.

Volgens Piek is het niet verwonderlijk dat mensen te lang antidepressiva blijven gebruiken. Als depressieve klachten verdwijnen, moeten patiënten vaak nog even door blijven slikken om te voorkomen dat de klachten terugkeren. Veel mensen blijven daar te lang mee doorgaan.

Piek pleit voor onderzoek waarbij wordt gekeken naar de kans op terugval in de toekomst. De kans die iemand hierop heeft, zou kunnen bepalen hoe lang iemand antidepressiva moet gebruiken. Het aantal mensen dat onterecht antidepressiva gebruikt, daalt dan vanzelf.

Document acties

Back to top