Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Voorkom twee miljoen diabetici'

PW Magazine 39 / 40, jaar 2010 - 21-09-2010
Jacqueline Dekker, hoogleraar Diabetesepidemiologie, praat apothekers bij over de diabetesepidemie. De toename van mensen met diabetes is verontrustend, maar zij is positief gestemd over wat patiënten, zorgverleners en overheid met elkaar kunnen bereiken.
'Voorkom twee miljoen diabetici'

Jacqueline Dekker is optimistisch over de aanpak van de diabetesepidemie

Hoe erg is het?

“De verwachte toename van diabetici in Nederland – van 680.000 naar 1,3 miljoen in 2025 – is geheel te wijten aan onze Westerse levensstijl. Een fatale combinatie van te weinig bewegen en verkeerde voeding. De helft van de Nederlanders, onder wie steeds meer kinderen, heeft al een BMI van boven de 25. Verder worden we steeds ouder en vanaf je vijfenzestigste krijgt een op de tien mensen diabetes. Als we onze leefstijl niet ombuigen, gaan we straks naar de twee miljoen diabetici.”

Hoe voorkomen we een epidemie?

‘’Door onze ongezond dikmakende leefomgeving te verbeteren en door permanente preventie. Aandacht vergroot de bewustwording. Het klinkt raar maar door de stijging van het aantal diabetici, neemt de kans toe dat je in je omgeving iemand met suiker kent en dat maakt je alerter. Suiker is niet ongevaarlijk. Mensen hebben een meer dan verdubbeld risico op hart- en vaatziekten en gaan tweemaal zo snel dood dan mensen zonder diabetes.”

Wat kunnen apothekers doen?

“Ondersteun diabetici met uitleg over hoe zij hun medicijnen het beste kunnen gebruiken, verricht structureel en preventief medicatiebeoordeling en blijf alert op aangepaste medicatie(doseringen) na ontslag van een patiënt uit het ziekenhuis. Elk herhaalrecept is een kans met de patiënt te overleggen over bijwerkingen en therapietrouw. Praat en leg uit, want patiënten zijn niet altijd mondig."

En huisartsen?

"Die moet samen met de praktijkondersteuner een diabetespatiënt jaarlijks meerdere keren controleren. Die controles zijn essentieel en moeten ze goed structureren, want er komt een bulk patiënten aan!"

Document acties

Back to top