Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vlieg in medicatie uit India

PW Magazine 33 / 34, jaar 2011 - 29-07-2011
Een patiënt uit Almelo deed onlangs een bizarre ontdekking: een dode vlieg in de verpakking van het geneesmiddel betahistine. Fabrikant Accord Healthcare haalt alle doosjes terug uit de Nederlandse apotheken.
Vlieg in medicatie uit India

De dode vlieg is voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen aanleiding voor een recall. Accord Healthcare, fabrikant van generieke geneesmiddelen, heeft besloten ‘uit ethische overwegingen’ alle apotheken van Nederland te vragen resterende doosjes van batch L07666 te retourneren. Deze charge is op 1 juni 2011 uitgeleverd aan enkele Nederlandse groothandels.

Hoeveel doosjes er nog van het in India geproduceerde geneesmiddel in de apotheken liggen, is niet bekend. Wouter Hanegraaf, woordvoerder van Accord, geeft aan het voorval zeer te betreuren. “Onze producten voldoen aan de hoogste kwaliteitscriteria. Dat dit gebeurt, is natuurlijk heel naar, maar het is nooit helemaal uit te sluiten.” Het middel betahistine is preferent bij de grote zorgverzekeraars.

De patiënt die de vlieg eerder deze week ontdekte was stomverbaasd en zeer verontwaardigd, zo vertelt een apotheker uit Almelo – de apotheker wil niet bij naam worden genoemd. ‘Hoe kan zoiets gebeuren!’, zou de patiënt hebben uitgeroepen. De apotheker stuurde een foto van de blister met vlieg naar de Inspectie en naar de fabrikant.

Accord is een dochteronderneming van Intas Pharmaceuticals, een uit India afkomstig farmaceutisch bedrijf dat sinds dertig jaar geneesmiddelen ontwikkelt en produceert. Accord brengt zo’n 150 producten in Nederland op de markt.

Document acties

Reacties

Anoniem
29-07-2011 21:19
zegt:

Merkwaardig verhaal.

Dit kan niet zomaar gebeuren. Hier zijn elementaire hygiene voorschriften geschonden. Van een clean room was duidelijk geen sprake.

GMP regels zijn er niet voor niets. Een van de punten bij inspecties van gebruiksruimten is de aanpak van ongedierte bestrijding. Vliegen, kakkerlakken e.d. zijn ongedierte. Zeker in tropische landen komt met de vlieg of kakkerlak een hele berg vriendjes en vriendinnetjes mee. Kropen die kakkerlakken en vliegen gewoon over de tabletten? In de blistermachines?

In 30 jaar openbaar apothekersschap nog nooit gehoord van een meeverpakt vleeswaren en helemaal niet in een blister.

Vraag is waar Accord zijn medicijnen laat blisteren. Is dat in India, Vietnam, Pakistan, Oostblok of gewoon in Nederland?

Wat is de microbiologische kwaliteit van de geblisterde medicijnen van labels als Accord?

Wat komt er nog meer mee in de blisters?

En waarom nog blisteren? Gewoon los verpakt per 90 dagen is de goedkoopste manier en voorkomt meeblisteren van ongedierte. En het verschepen van tonnen losverpakte pillen is goedkoper dan 1 miljoen doosjes a 30 stuks.

Toekomst is het USA systeem. Refill per 90 dagen voor vaste prijzen, ongeacht middel en sterkte. Allemaal via een robot gevuld; los verpakt in kindvriendelijke tabletflacon.

Prijs per jaar af te spreken.

Back to top