Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Primeur: video legt geneesmiddelbijsluiter uit

PW Magazine 51 / 52, jaar 2011 - 13-12-2011
AstraZeneca gaat video-uitleg geven bij bijsluiters. Vanaf nu kunnen patiënten die een bepaald geneesmiddel tegen kanker gebruiken, toegang krijgen tot een website met deze 'uitleg-video’s'.

Ook voor andere geneesmiddelen van AstraZeneca komen video’s online. Volgens AstraZeneca is het de eerste keer in Nederland dat video’s worden gebruikt om de inhoud van medische bijsluiters te verduidelijken.

De video’s vormen een aanvulling op de bijsluiters. De tekst hiervan – bepaald door de Europese en Nederlandse registratieautoriteiten – is voor veel mensen te ingewikkeld, zo bleek uit eerder onderzoek van de Consumentenbond. Geneesmiddelfabrikanten mogen van die tekst niet afwijken.

De video’s van AstraZeneca worden aangeboden via een website van het geneesmiddel. Met een speciale QR-inlogcode hebben patiënten toegang tot de video’s. In de video’s leggen een arts en een verpleegkundige uit hoe het middel werkt, hoe het moet worden ingenomen, welke bijwerkingen op kunnen treden en hoe met deze bijwerkingen omgegaan kan worden. De website is tevens geschikt gemaakt voor smartphones en tablets. Een samenvatting van de video-uitleg is online te bekijken.

Document acties

Back to top