Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kanker vaak vermijdbaar

PW Magazine 50, jaar 2011 - 08-12-2011
Ongeveer 40% van alle kankergevallen is vermijdbaar. Dat blijkt uit een studie van Cancer Research uit het Verenigd Koninkrijk.

Meer dan 100.000 gevallen van kanker die elk jaar worden vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, hebben een directe relatie met roken, een bepaald dieet, alcohol en obesitas.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het British Journal of Cancer. Volgens professor Max Parkin, epidemioloog bij Cancer Research UK en werkzaam bij de Queen Mary University in Londen, wordt 40% van alle kankergevallen veroorzaakt door factoren die mensen zelf kunnen beïnvloeden.

Roken is verreweg de grootste oorzaak. Dit veroorzaakt 23% van de kankergevallen bij mannen en 15,6% van de kankergevallen bij vrouwen.

Volgens Parkin geloven veel mensen dat kanker in de genen zit en dat ze maar moeten afwachten of ze de ziekte al dan niet krijgen. Maar de onderzoekers van Cancer Research kwamen tot een aantal verrassende conclusies. “We hadden niet verwacht dat het eten van groente en fruit zo’n belangrijke rol speelt in het voorkomen van kanker bij mannen. En we waren verrast dat overgewicht bij vrouwen een belangrijkere oorzaak is voor kanker dan alcohol.”

Parkin en zijn collega-onderzoekers stelden voor zowel mannen als vrouwen een top zes van risicofactoren vast voor het krijgen van kanker.

Voor mannen is de top zes: roken, te weinig inname van groente en fruit, werkomstandigheden (bijvoorbeeld blootstelling aan asbest), alcoholgebruik, overgewicht en obesitas en te veel zonnen.

Voor vrouwen is de top-zes: roken, overgewicht en obesitas, infecties (bijvoorbeeld met het humaan papillomavirus), te veel zonnen, gebrek aan groenten en fruit en alcoholgebruik.

Document acties

Back to top