Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Twee strategieën net zo goed bij borstkanker

PW Magazine 06, jaar 2011 - 11-02-2011
Tamoxifen gevolgd door exemestaan werkt even goed als alleen exemestaan bij postmenopauzale vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. Dit blijkt uit internationaal onderzoek gepubliceerd in The Lancet. De studie werd gecoördineerd door het Leids Universitair Medisch Centrum. Drie vragen aan hoofdauteur prof. dr. Cornelis van de Velde.

Waarom deze vergelijking?

“Het was nog niet duidelijk welke van deze twee behandelingen het beste werkte. Vroeger kregen vrouwen met hormoongevoelige borsttumoren alleen tamoxifen. Uit eerder onderzoek van ons bleek dat 2,5 jaar behandelen met tamoxifen gevolgd door 2,5 jaar met een aromataseremmer beter was dan vijf jaar tamoxifentherapie.”

Wat zijn de resultaten van uw onderzoek?

“Aan de studie hebben bijna tienduizend postmenopauzale vrouwen meegedaan uit negen landen. De helft kreeg vijf jaar lang de aromataseremmer exemestaan, de andere vrouwen kregen de sequentiële therapie. Na vijf jaar bleek er geen verschil in beide groepen: respectievelijk 86% en 85% was toen ziektevrij. Wel was er verschil in bijwerkingen. Zo kwam trombose vaker voor in de groep die ook tamoxifen kreeg terwijl in de groep die alleen exemestaan kreeg meer bijwerkingen aan spieren en gewrichten voorkwamen. De studie loopt nu nog vijf jaar door. Daarnaast lopen er nog allerlei substudies die onder meer kijken naar de effecten op het geheugen en bij subgroepen zoals vrouwen met HER2-receptorgevoelige tumoren.”

Wanneer kiezen voor welke optie?

“Omdat er geen verschil is in effectiviteit tussen beide strategieën, kunnen artsen op basis van de voorgeschiedenis van een patiënt kiezen welke therapie het beste is. Zo moet iemand die ooit trombose heeft gehad liever geen tamoxifen krijgen. En omdat aromataseremmers het risico op osteoporose verhogen kan iemand met risico’s voor deze aandoening beter de sequentiële therapie krijgen.”

Document acties

Back to top