Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sepsis: cefazoline goed alternatief voor vancomycine

PW Magazine 49, jaar 2011 - 08-12-2011
Het antibioticum cefazoline is een goed alternatief voor vancomycine bij bepaalde vormen van sepsis. Binnen 48 uur na start met cefazoline zijn geen bacteriën meer aantoonbaar in de bloedbaan. Dit blijkt uit onderzoek van Marieke Hemels aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Drie vragen aan Hemels.

Wat was de aanleiding?

“Prematuren opgenomen op de neonatale intensive care unit hebben een verhoogd risico op een, aan de ziekenhuisopname gerelateerde, sepsis. Meestal wordt deze veroorzaakt door coagulase-negatieve stafylokokken (CONS). Omdat CONS de eigenschap hebben zich te hechten aan kunststofmaterialen, vormen centraal veneuze katheters, die frequent ingebracht worden bij deze pasgeborenen, een belangrijke risicofactor. Vancomycine is vaak middel van eerste keus voor CONS-sepsis maar het is wenselijk dit middel als reserveantibioticum te bewaren. Het is dus belangrijk alternatieve middelen te vinden.”

Wat heeft u gevonden?

“Dat cefazoline klinisch effectief is bij CONS-sepsis en dat CONS gevoelig zijn voor de bètalactam-antibiotica cefazoline en amoxicilline+clavulaanzuur, hoewel zij vrijwel allemaal de genetische codering voor bètalactam-resistentie bevatten. Dat komt omdat zij dit in de meeste gevallen niet tot expressie brengen. Verder hebben wij laten zien dat een driedaagse kuur antibiotica bij CONS-sepsis volstaat.”

Hoe verder?

“Naast selectief gebruik van vancomycine bij pasgeborenen met CONS-sepsis en het zo kort mogelijk behandelen van deze patiënten met antibiotica, is het belangrijk de frequentie van optreden van CONS-sepsis te verminderen. Hiervoor is een scherp beleid rondom centraal veneuze katheters belangrijk. Tevens kan bestudeerd worden of bijvoorbeeld met zilver geïmpregneerde katheters minder vaak tot infectieuze complicaties leiden.”

Document acties

Back to top