Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers wil heruitgifte geneesmiddelen stimuleren

PW Magazine 46 / 47, jaar 2011 - 10-11-2011
Minister Edith Schippers van VWS wil, door geneesmiddelen te verzegelen, de verspilling van medicijnen tegengaan. Dat stelt zij in antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Karen Gerbrands (PVV), tijdens het debat over de VWS-begroting.

Volgens de minister biedt de voortschrijdende techniek nieuwe mogelijkheden voor de verzegeling van geneesmiddelen en voor een verantwoorde heruitgifte. Apothekers, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen kunnen samen kijken welke geneesmiddelen zich hiervoor lenen.

De introductie van vrije tarieven voor farmaceutische zorg biedt volgens Schippers de mogelijkheid voor apothekers en zorgverzekeraars hierover goede afspraken te maken. Zij benadrukt dat dit artsen niet ontslaat van de verplichting doelmatig en afgemeten hoeveelheden voor te schrijven. Schippers zal dit punt bij de verschillende partijen onder de aandacht brengen.

Het idee om geneesmiddelen te verzegelen voordat deze de apotheek uitgaan, werd ook geopperd door apothekersassistent Anja Vissers van Apotheek Maasdorpen in Meerlo. Vissers won onlangs Het Beste Zorgidee van 2011 met het voorstel om bij de apotheek geretourneerde geneesmiddelen te hergebruiken.

Door de verzegeling kunnen geneesmiddelen die retour komen, worden hergebruikt door derden. Vissers ontving voor Het Beste Zorgidee een prijs van € 10.000 van Zorgverzekeraar ONVZ.

Document acties

Reacties

14-11-2011 09:35
Apotheek Koudekerke zegt:

hergebruik geneesmiddelen. zijn die onder de juiste omstandigheden bewaard? zal inspectie blij mee zijn

16-11-2011 08:55
J.D. van Dalen zegt:

Kosten hergebruik zullen meestal hoger blijken dan bespaarde materiaalkosten. Die zijn immers laag. Alleen mogelijk wanneer we bereid zijn extra te betalen. Of voor (erg dure) middelen.

16-11-2011 10:22
C.P.A. Lub zegt:

Middels sealing en o.a. temperatuursensoren zou de bewaring gecontroleerd moeten worden. Ik vraag mij echter sterk af of de werkdruk in de apotheek hier niet drastisch verhoogd gaat worden en of de zorgverzekeraar deze extra werkzaamheden gaat vergoeden.

Back to top