Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheker heeft recht op labwaarden

Schippers steunt beschikbaarstelling

PW Magazine 11, jaar 2011 - 10-03-2011
Minister Edith Schippers (VWS) is blij met het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra om apothekers de beschikking te geven over labwaarden. Dat maakte ze donderdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. “Dit voorstel kan op mijn warme steun rekenen”, aldus de minister.
Apotheker heeft recht op labwaarden

De minister benadrukte dat zij wel eerst de privacy van patiënten goed wil waarborgen. Het beschikbaar stellen van de labwaarden vormt een aanvulling op de indicatie op recept. Zoals bekend wil het kabinet de indicatie op recept verplicht stellen voor een lijst van 44 geneesmiddelen. Het zijn eerstelijnsmiddelen waarbij de indicatie nodig is om de dosering te kunnen controleren.

De medicatieveiligheid kan volgens D66 sterk verbeteren als apothekers recht hebben op labwaarden van natrium, kalium, lithium, digoxine, HbA1C, stollingstijd en nierfunctie. Kennis over deze labwaarden heeft de apotheker in huis, maar deze gegevens worden nog niet structureel uitgewisseld. Het is volgens D66 in het belang van de patiënt deze uitwisseling nu wel te regelen.

De KNMP heeft eerder al te kennen gegeven enthousiast te zijn over het voorstel van de D66-fractie. De organisatie benadrukt dat het voor de medicatieveiligheid van groot belang is dat apothekers beschikken over labwaarden.

Document acties

Back to top