Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Smiley op medicijnwekker stimuleert de therapietrouw

PW Magazine 42, jaar 2011 - 13-10-2011
Een medicijnwekker moet mensen met chronische aandoeningen helpen hun therapietrouw te verhogen. In Friesland is een proef met deze wekker gestart.

Met een alarm waarschuwt de medicijnwekker mensen dat het tijd is hun geneesmiddelen in te nemen. Op het display van de wekker verschijnt een smiley, een lachend gezicht. De geneesmiddelen komen vervolgens voorverpakt uit de wekker tevoorschijn.

Naarmate het langer duurt voordat de patiënt zijn medicatie inneemt, verdwijnt de lach van de smiley. Als de patiënt binnen een half uur niet reageert, stuurt het apparaat een sms als herinnering. Wordt ook die tweede waarschuwing niet opgevolgd, dan gaat er een sms naar een contactpersoon.

Aan de proef in Friesland doen acht Friese apotheken en 160 patiënten mee. De Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoekt tegelijk de effectiviteit van de wekker. Aan de Tilburg University loopt een promotieonderzoek naar dit apparaatje.

Een apotheek uit Sneek is vorige week begonnen met de pilot. In deze pilot probeert een groep patiënten met cardiovasculaire aandoeningen de wekker uit.

Document acties

Back to top