Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Procedures zorgverzekeraars leiden tot problemen

Debat palliatieve zorg in Rode Hoed

PW Magazine 26, jaar 2011 - 28-06-2011
De procedures van zorgverzekeraars bij het verstrekken van medicijnen voor palliatieve zorg leiden vaak tot pijnlijke situaties. Dat werd maandag 27 juni duidelijk tijdens de presentatie van het Nationaal Routeplan Farmacie van de KNMP in Amsterdam.
Procedures zorgverzekeraars leiden tot problemen

Het Nationaal Routeplan Farmacie vormt een concrete uitwerking van het begin 2011 verschenen Witboek Farmacie. Tijdens de bijeenkomst in de Rode Hoed debatteerden deskundigen over de toekomstige rol van de apotheker, onder leiding van Paul Witteman.

Hoofdbestuurslid Ruud Dessing van de KNMP maakte duidelijk dat hij in zijn praktijk als apotheker vaak te maken heeft gehad met vergoedingsproblematiek bij palliatieve zorg. “Er zou een hardheidsclausule moeten zijn bij zorgverzekeraars die ervoor zorgt dat je niet hoeft te wachten op een groen licht voor het verstrekken van een middel”, zei hij. “Nu ontstaat er bij apothekers vaak een enorm verlegenheidsgevoel.”

Roland Eising, accountmanager Zorg bij de Divisie Zorg & Gezondheid van Achmea, erkende dat er een verplichting ligt bij verzekeraars dit op een ‘ordentelijke manier’ te regelen.

Ook initiatieven van apothekers op ander gebied worden nog nauwelijks gehonoreerd door verzekeraars, benadrukten verschillende aanwezigen vanuit de zaal. “Daar lopen wij constant tegen aan”, beklemtoonde apotheker Raymond Kolman.

Eising erkende dat Achmea keuzes maakt. “Ik wil niet zeggen dat wij alles perfect doen.” Hij onderstreepte dat er met ingang van 1 januari 2012 wel meer ruimte komt voor financiering van zorgprojecten.

Volgens directeur Inge de Weerdt van de Nederlandse Diabetes Federatie zijn er nog nodige verbeteringen aan te brengen in veel apotheken. “Aan de communicatie valt nog wel iets te verbeteren”, aldus De Weerdt. “De privacy van patiënten laat wel eens te wensen over.”

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) vroeg zich vooral af wat straks de concrete resultaten zijn van de uitvoering van het Nationaal Routeplan Farmacie. “Zijn er dan minder doorverwijzingen naar de tweede lijn of worden de huisartsen minder belast?” Bovendien vindt Dijkstra dat patiënten goed moeten kunnen vaststellen wat de kwaliteit is die een apotheek levert.

Volgens voorzitter Jan Smits van de KNMP zal er inderdaad nauwkeurig worden gemeten hoe de farmaceutische zorg van apothekers wordt beoordeeld. Ook voor zorgverzekeraars is beoordeling van belang, benadrukte Achmea-accountmanager Eising. “We blijven kijken hoe apothekers hun kwaliteit borgen.”

Document acties

Back to top