Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Placebo-effect maar dan anders

PW Magazine 13, jaar 2011 - 25-03-2011
De verwachting die patiënten hebben over de werkzaamheid van een medicijn, beïnvloedt de therapeutische effectiviteit van dit middel.

Dit blijkt uit een studie van Duitse en Engelse onderzoekers bij 22 gezonde vrijwilligers [Sci Transl Med. 2011;3(70):70ra14]. De vrijwilligers moesten in een MRI-scan gaan liggen en bij één van hun benen werd met warmte een pijnprikkel opgewekt. De warmte was zodanig dat de pijn in eerste instantie door de personen als 70 op een schaal van 100 werd ervaren. De vrijwilligers kregen op hetzelfde moment het opioïde analgeticum remifentanil via een intraveneuze lijn toegediend zonder dat ze dit wisten.

De gemelde pijn daalde vervolgens van 66 naar 55. De onderzoekers vertelden de vrijwilligers dat zij op dat moment zouden beginnen met remifentanil, waarna de pijn verder daalde naar 39. Om dit ‘nocebo-effect’ te testen vertelden hierna de onderzoekers aan de testpersonen dat zij de pijnstiller gingen stoppen. In werkelijkheid kregen de vrijwilligers echter de pijnstiller nog steeds toegediend. Toch steeg hun pijnperceptie weer naar 64 punten.

Document acties

Back to top