Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Pas op met infuus bij patiënt thuis. Studie FBA: omrekenfouten goed te voorkomen

PW Magazine 04, jaar 2011 - 27-01-2011
Er kan veel misgaan met infuustherapie bij de patiënt thuis. Door op uniforme wijze de medicatiereservoirs voor infuuspompen te etiketteren kunnen omrekenfouten door de verpleegkundige voorkomen worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Farmaceutisch Bureau Amsterdam.
Pas op met infuus bij patiënt thuis. Studie FBA: omrekenfouten goed te voorkomen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde al in 2009 dat het gebruik van infuuspompen in de thuissituatie een bron van zorg is. Slechte samenwerking onder de zorgprofessionals en onduidelijkheid over wie de regie heeft, kunnen tot fouten leiden. Naar aanleiding van het rapport van de Inspectie kreeg het Farmaceutisch Bureau Amsterdam (FBA) projectfinanciering van de KNMP om te onderzoeken hoe samenwerking en overdracht beter kunnen.

Volgens Marieken Kraan, projectmedewerker van het FBA, kan een verbeterslag gemaakt worden door uniform te etiketteren. “Een infuuspomp kan in milliliters of milligrammen per uur worden ingesteld. Een verpleegkundige of medewerker van de thuiszorg bepaalt zelf hoe de pomp wordt ingesteld. De bereider en leverende apotheek etiketteren weer op een eigen manier. Dit kan verwarring geven bij de thuiszorgverpleegkundige die de rekensom moet maken.”

“Het instellen en wijzigen van de pompstand doet de thuiszorgverpleegkundige alleen. Soms is een telefonische dubbelcheck met een collega mogelijk, maar dit gebeurt niet altijd. Medicatieveiligheid is ook een taak van de apotheker”, zegt Marieken Kraan. “Een dubbelcheck kan dus ook worden aangeboden door de apotheker. Tijdens dat contact kan de verpleegkundige de pompwijzigingen doorgeven. Dan heeft de apotheker gelijk een actueel medicatieoverzicht.”

Document acties

Back to top