Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opening onbemande apotheek Almere uitgesteld

PW Magazine 24, jaar 2011 - 30-05-2011
De opening van de eerste onbemande apotheek van Nederland, in Gezondheidscentrum Vizier in Almere Poort, is uitgesteld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het gebruik van de robot in de apotheek nog niet goedgekeurd.

Volgens woordvoerder Silvie de Peijper van de IGZ moet op basis van de richtlijn Good Automated Manufacturing (GAMP-5) eerst een risico-analyse uitgevoerd worden. Op grond daarvan dient de eigenaar van de apotheek een validatieplan op te stellen. “Hoe groter het risico, hoe meer er gevalideerd moet worden”, aldus De Peijper. “In beginsel moet een foutenpercentage van 1 op de miljoen mogelijk zijn.”

Wanneer een tweede apothekersassistent het geneesmiddel controleert, hoeft de robot overigens niet gevalideerd te worden. Daar is in de onbemande apotheek natuurlijk geen sprake van.

Eigenaar Apotheek Archipel is nu bezig met het opstellen van een validatieplan en de uitvoering daarvan. Daarna kan pas van een goedkeuring sprake zijn. De eigenaar van de onbemande apotheek wil niet reageren op het uitstel.

Document acties

Back to top