Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar ADHD-behandeling

PW Magazine 14, jaar 2011 - 04-04-2011
De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat onderzoeken of kinder- en jeugdpsychiaters bij de behandeling van ADHD te makkelijk grijpen naar medicatie en te weinig gebruik maken van gedragstherapie. Dat meldt minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Volgens Schippers zijn er aanhoudende signalen dat kinder- en jeugdpsychiaters ADHD te veel behandelen met geneesmiddelen en te weinig gedragstherapie toepassen. De minister is benieuwd naar de mening en de ervaring van beroepsgroepen. Zij heeft de IGZ opdracht gegeven hiernaar onderzoek te doen. De resultaten daarvan gaat ze bespreken met de beroepsgroepen.

Schippers gaat in dezelfde brief ook in op de invloed die de farmaceutische industrie heeft op ADHD-behandelrichtlijnen. Volgens haar moeten richtlijnschrijvers zich er bewust van zijn de farmaceutische industrie ‘belang heeft bij een bepaalde uitkomst’. De stichting Code Geneesmiddelenreclame legt op dit moment – zo blijkt uit de brief – de laatste hand aan een regeling om tot transparantie te komen over banden tussen artsen en de farmaceutische industrie. Naar verwachting is de regeling deze maand afgerond.

Document acties

Back to top