Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nitroglycerine nieuwe optie bij osteoporose

PW Magazine 11, jaar 2011 - 07-03-2011
Dagelijks smeren met nitroglycerinezalf verhoogt de botmineraaldichtheid en vermindert de botafbraak. Dat blijkt uit een publicatie in de Journal of the American Medical Association.
Nitroglycerine nieuwe optie bij osteoporose

De in dit artikel gepubliceerde bevindingen wijzen erop dat nitroglycerine mogelijk een nieuw middel is tegen osteoporose. De meeste osteoporosemedicamenten verminderen de afbraak van het bot. Slechts één zeer duur middel – teriparatide – stimuleert de aanmaak van bot.

Wetenschappers zoeken daarom naar een middel dat zowel de botaanmaak stimuleert als de botafbraak tegengaat en bij voorkeur ook nog goedkoop is. Nitroglycerine lijkt zo’n middel te zijn volgens de studie van Sophie Jamal en collega’s.

Aan het onderzoek namen 243 postmenopauzale vrouwen zonder osteoporose deel. De helft van de groep smeerde gedurende 24 maanden dagelijks voor het slapen een hoeveelheid zalf, overeenkomend met 15 mg nitroglycerine, op de bovenarm. De andere helft kreeg een zalf zonder werkzame stof.

Na twee jaar was de botdichtheid in de nitroglycerinegroep significant toegenomen vergeleken met die in de placebogroep.

In de lendenwervels was de toename 6,7%, in de heup 6,2% en in de dijbeenhals 7%. De vrouwen behandeld met nitroglycerine hadden wel aanzienlijk vaker hoofdpijn dan de vrouwen in de placebogroep, vooral in de eerste maand van de behandeling (35% tegenover 5%).

Document acties

Back to top