Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Menzis stopt met Proeftuin Farmacie Groningen

PW magazine 27 / 28, jaar 2011 - 04-07-2011
Zorgverzekeraar Menzis stopt met ingang van volgend jaar zijn financiële bijdrage aan de Proeftuin Farmacie Groningen. Sluiting dreigt voor de organisatie, waar veertien mensen werken.
Menzis stopt met Proeftuin Farmacie Groningen

Volgens Menzis is het formularium van de Proeftuin Farmacie Groningen (PFG) niet meer het juiste instrument om geprotocolleerd voorschrijven te bewerkstelligen. De landelijke richtlijnen zouden grotendeels de richtlijnen van de PFG overlappen.

Directeur Gabriëlle Janssen van de PFG, die niet wil reageren in verband met de afwezigheid van de voorzitter, schrijft op de website dat zij en het bestuur het eenzijdige besluit van Menzis ten zeerste betreuren. Het bestuur van de PFG zal op korte termijn de consequenties bekendmaken voor de veertien medewerkers, onder wie zes apothekers.

Partners

Menzis investeerde sinds het begin van de proeftuin in 2001 jaarlijks € 800.000. Betekent het einde van deze jaarlijkse bijdrage ook het einde van de PFG? Menzis-woordvoerder Michael Verheul: “De afgelopen jaren zijn de meeste andere partners – ziekenhuizen – gestopt met hun financiële bijdrage. Daarmee zagen we het draagvlak minder worden. Nu Menzis zich ook terugtrekt, zal de proeftuin een andere financiële stroom moeten zoeken of anders stoppen.” De woordvoerder zegt het mogelijke einde van de PFG te betreuren. “Maar we moeten concluderen dat de meerwaarde niet meer opweegt tegen de aanzienlijke financiële bijdrage in de afgelopen tien jaar.”

Apotheker Kemira Cengic van Service Apotheek Wildervank in Veendam werkt anderhalve dag per week voor de PFG. Zij vindt het ‘heel erg jammer en onbegrijpelijk’ dat Menzis dit besluit heeft genomen. “In de proeftuin kijken we samen met ziekenhuisapothekers, specialisten en openbare apothekers naar zowel doelmatigheid als toepassing in de praktijk. In de NHG-richtlijnen staan bijvoorbeeld geen uitspraken over het meest doelmatige geneesmiddel.”

Document acties

Back to top