Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meijlerprijs voor farmaciestudent Cynthia Nijenhuis

PW Magazine 48, jaar 2011 - 25-11-2011
Farmaciestudent Cynthia Nijenhuijs heeft de Meijlerprijs van het Lareb gekregen. De student kreeg deze prijs voor haar onderzoeksscriptie waarin ze de effecten van SSRI’s op het maagdarmstelsel van de foetus beschrijft.

Prof. dr. Kees van Grootheest, directeur van het Lareb, overhandigde deze prijs aan Nijenhuis tijdens de Lareb Bijwerkingendag die donderdag in Utrecht plaatsvond. Deze dag stond in het teken van geneesmiddelen en zwangerschap. Elk jaar overhandigt het Lareb deze prijs aan een student die de beste scriptie schreef over een onderwerp op het gebied van bijwerkingen.

Nijenhuis schreef een artikel over haar onderzoek in samenwerking met onder anderen prof. dr. Lolkje de Jong-van den Berg, hoogleraar farmaco-epidemiologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Binnenkort wordt dit artikel gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology.

Nijenhuis keek onder andere naar het laxantiagebruik bij pasgeborenen. Dat bleek verhoogd te zijn wanneer de moeder tijdens de zwangerschap en SSRI of een TCA gebruikte. Gezamenlijk gebruik van een SSRI en een TCA tijdens de zwangerschap gaf zelfs een tienvoudig verhoogde kans op laxantiagebruik.

Nijenhuis viel al vaker in de prijzen. Op het KNMP-congres in oktober ontving ze de KNMP Studentenprijs.

Document acties

Back to top