Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rechter hakt in op Mediq-logo

PW Magazine 26, jaar 2011 - 23-06-2011
Mediq moet binnen drie maanden logo’s en huisstijl verwijderen uit alle apotheken in Nederland. Daarnaast moet Mediq van de rechter 2 miljoen euro betalen aan de ontwerpers. Mediq gaat in hoger beroep: “Deze uitspraak is buitenproportioneel.”
Rechter hakt in op Mediq-logo

Het ontwerpbureau SVT Branding & Design Group had een rechtszaak aangespannen omdat Mediq de licentievoorwaarden zou hebben overtreden. Mediq zou alleen de rechten hebben gekocht voor gebruik van de huisstijl in Nederland, maar gebruikte deze ook in de Mediq-apotheken in Polen en België. De Utrechtse rechtbank stelt het ontwerpbureau in het gelijk en legt Mediq het verbod op om logo en huisstijl in Nederland te gebruiken. Binnen drie maanden moet het vonnis zijn uitgevoerd. Ook moet Mediq een contractuele boete van 2 miljoen euro betalen.

Mediq zal de logo’s van alle 225 eigendomsapotheken moeten afschroeven. Ook de 22 formulehouders moeten gehoor geven aan dit vonnis. Maar ook de logo’s op de bezorgauto’s en de geneesmiddelenzakjes in huisstijlkleur moeten er aan geloven. Mediq zal alles moeten verwijderen uit haar Nederlandse apotheken.

Contract

“Buitenproportioneel”, aldus Mediq-woordvoerder Annegees van Linge. “We zijn het volstrekt oneens met deze uitspraak en gaan in hoger beroep. We hebben een meningsverschil met SVT Branding & Design Group over het gebruik van het logo in Polen en België. Maar nu heeft de rechter bepaald dat we het logo niet meer in Nederland mogen gebruiken.” Volgens Van Linge zijn de vastgelegde afspraken met het ontwerpbureau voor verschillende uitleg vatbaar.

Het ontwerpburo heeft in 2005 en 2006 in opdracht van Mediq Apotheken logo’s, een huisstijl, een brochurelijn en een winkelformule ontwikkeld.

Mediq heeft in Polen zo’n 200 apotheken in eigendom – de vijf apotheken en een groothandel in België heeft het concern in 2009 verkocht.

Document acties

Reacties

Anoniem
24-06-2011 16:48
zegt:

Bijzonder verhaal. Inmiddels zit Mediq ook in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en de USA. Overal wordt logo, beeldmerk e.d. gebruikt.

Mag dat wel van SVT of hebben de juristen van beide partijen dit over het hoofd gezien.

Contract tussen beide partijen lijkt te zijn ontstaan ten tijde van de oude OPG. Die bleef uitsluitend binnen Nederland actief. Na de beursgang is het hard gegaan. Harder dan de bestuursleden zelf hadden verwacht blijkbaar.

Mediq zal fors in de buidel moeten tasten om zich hieruit te redden. SVT weet dat ook en toont zich een partij die het principe van contract=contract wenst aan te houden.

Welke jurist van Mediq/OPG heeft dit contract doorgenomen en heeft deze een goede aansprakelijkheidsverzekering?

Back to top