Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicatiegegevens op creditcard met uitklapbare USB-stick

PW Magazine 21, jaar 2011 - 18-05-2011
Online gezondheidsdossier Patiënt1 introduceert een medisch paspoort in de vorm van een creditcard. Volgens de initiatiefnemers hebben apothekers interesse in dit medicatiedossier voor hun patiënten.
Medicatiegegevens op creditcard met uitklapbare USB-stick

De Med1Pas is bruikbaar als drager van persoonlijke medische gegevens en als noodpaspoort. De pas heeft de vorm van een creditcard, met een uitklapbare USB-stick. Volgens de initiatiefnemers van Patiënt1 is de Med1Pas direct te herkennen door ambulancepersoneel in binnen- en buitenland door het opschrift ICE: In Case of Emergency.

De Med1Pas is gekoppeld aan het Persoonlijke Gezondheidsdossier van Patiënt1, een online dossier waar de patiënt zelf zijn medicatiegegevens en zorgplannen kan invoeren.

Voor het up-to-date houden van het paspoort, inclusief het geneesmiddelengebruik, is de patiënt zelf verantwoordelijk. Volgens Wilco van Renselaar, een van de initiatiefnemers van Patiënt1, verbetert de Med1Pas de medicatieveiligheid. “Medicatieoverdracht is het transport van gegevens van het ene naar het andere bestand. Maar wat we willen weten is wat de patiënt werkelijk slikt als hij het ziekenhuis in gaat.”

Diverse apothekers zouden volgens Van Renselaar geïnteresseerd zijn om de Med1Pas beschikbaar te stellen aan hun patiënten. “We voeren op het moment gesprekken met zowel individuele als groepen apothekers.”

Meldpunt

Vanaf half juni kunnen gebruikers van Patiënt1 hun ervaringen met geneesmiddelen ook online melden bij het Meldpunt medicijnen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), eigenaar van het meldpunt, en Patiënt1 tekenden hier onlangs een overeenkomst voor een samenwerking.

Patiënt1 is een maatschappelijke onderneming met als doelstelling mensen met een chronische aandoening te helpen de regie over hun zorg in eigen hand te nemen. Patiënt1 is een initiatief van Wilco van Renselaar en Rein Willemsen.

Document acties

Back to top