Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicatiebeoordelingen besparen kosten

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 22-02-2011
Medicatiebeoordelingen door apothekers leiden tot een besparing op directe geneesmiddelenkosten. Dat blijkt uit een bijna afgeronde pilot op het gebied van polyfarmacie van PoZoB, een werkgever voor praktijkondersteuners in Zuidoost-Brabant.
Medicatiebeoordelingen besparen kosten

In de pilot – die startte in maart 2010 – bespreken apothekers met huisartsen en praktijkondersteuners het medicatiegebruik van patiënten met diabetes die zes of meer geneesmiddelen gebruiken. Aan de pilot doen 5 apothekers, 25 huisartsen en 18 praktijkondersteuners uit Eersel, Bergeijk en Nuenen mee.

Tijdens de pilot zijn 144 consulten van apothekers met huisartsen en praktijkondersteuners onder de loep genomen. De apothekers adviseerden 381 keer een wijziging in het geneesmiddelgebruik. Dat komt overeen met gemiddeld 2,6 adviezen per patiënt. Huisartsen en praktijkondersteuners voerden bijna 250 van deze adviezen daadwerkelijk uit. Voor de afronding van de pilot moeten nog 38 consulten worden geëvalueerd.

Volgens PoZoB levert deze samenwerking tussen apothekers, huisartsen en praktijkondersteuners financiële winst op. Per jaar wordt bij deze 144 patiënten € 2800 bespaard op directe geneesmiddelkosten. Op de lange termijn kan gezondheidswinst worden verwacht. Medicatiebeoordelingen zoals uitgevoerd in deze pilot kunnen bijvoorbeeld maagschade en osteoporotische fracturen voorkomen en het risico op hart– en vaatziekten verminderen.

PoZoB is van plan om de pilot volgend jaar verder uit te rollen over alle huisartsenpraktijken die bij deze organisatie zijn aangesloten.

PoZoB is een samenwerkingsverband van huisartsen rondom praktijkondersteuning en chronische zorg, opgericht in 2001 door huisartsen uit Best. Financiering van deze organisatie vindt plaats vanuit het budget dat huisartsenpraktijken beschikbaar hebben voor praktijkondersteuning.

Document acties

Reacties

Anoniem
23-02-2011 10:14
zegt:

is het nou PoZoB of PoBoZ?

Anoniem
23-02-2011 10:47
zegt:

Dank voor uw reactie; het is PoZoB. We hebben het aangepast.

Anoniem
23-02-2011 10:58
zegt:

Medicatiebeoordelingen door apothekers leiden tot een besparing op directe geneesmiddelenkosten.

Per jaar wordt bij deze 144 patiënten € 2800 bespaard op directe geneesmiddelkosten.
--
Het is verkeerd om op de directe geneesmiddelenkosten in te zetten. Er komt ook wel eens een preparaat bij en 20 euro besparing is minder dan de consultkosten.

Leidend moet de verbetering van de farmacotherapie zijn, met als basis het nu al door het CBG verguisde rapport Harmwrestling.

Back to top