Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Landelijke storing Pharmacom en Medicom

PW Magazine 26, jaar 2011 - 21-06-2011
Enkele honderden apotheken en huisartspraktijken hebben vorige week hinder ondervonden van een storing in een dataserver van ParmaPartners. In enkele apotheken lag Pharmacom helemaal plat. “Het was een grote chaos in onze apotheek.”
Landelijke storing Pharmacom en Medicom

In totaal zijn ruim honderd Pharmacom-clusters, van Hoogeveen tot Venlo, getroffen door de storing. Vrijdagmorgen 17 juni begon de storing die duurde tot zaterdag 18 juni einde van de middag. Volgens PharmaPartners zijn drie tot vier apotheekclusters in het land echt zwaar getroffen door de storing. Deze apotheken hebben hun apotheekinformatiesysteem niet meer kunnen raadplegen. “We zijn de oorzaak nog aan het onderzoeken”, laat Marcel Breeman, directielid van PharmaPartners, weten in een reactie. Volgens Breeman komt een dergelijke ernstige storing maar ‘eens in de zoveel jaar voor’.

In maart 2010 werden gebruikers van Pharmacom en Medicom ook getroffen door een grote landelijke storing – toen veroorzaakt door problemen in het KPN-netwerk.

Pharmapartners is nog in beraad hoe en of de zwaarst getroffen apotheken in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. “Hebben we een keiharde fout gemaakt, dan zijn we daar natuurlijk verantwoordelijk voor.”

Chaos

Apotheek de Wielewaal in Hoogeveen is een van de apotheken die zwaar werd getroffen door de storing. De Pharmacom-Medicom-cluster met zes apotheken en 25 huisartsen viel vrijdagmorgen om 8.00 uur helemaal plat, zo vertelt apotheker Conny Hessel. “Het was een grote chaos in de apotheek. We hebben alle etiketten met de hand geschreven en patiënten gevraagd naar de geneesmiddelen die zij slikken.” Hessel is zondag samen met een assistent naar de apotheek gegaan om de achterstand weg te werken en eventuele fouten te herstellen. “We hebben zeven patiënten moeten bellen. Drie hebben we gezegd ‘u kunt het geneesmiddel dat u vrijdag in de apotheek heeft gekregen beter niet innemen’.”

Document acties

Back to top