Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herhaalservice verbetert de therapietrouw

PW Magazine 16, jaar 2011 - 15-04-2011
Synchronisatie van medicijnen door invoering van een herhaalservice leidt tot een significante verbetering van de therapietrouw.

Dit blijkt uit onderzoek onder 185 patiënten van Sprint Holding BV, een samenwerkingsverband tussen zes apotheken en een medische speciaalzaak uit Alphen a/d Rijn.

Ellen den Hertog, student Farmakunde aan de Hogeschool Utrecht, heeft het onderzoek gecoördineerd. Zij geeft aan dat de verandering in therapietrouw is vastgesteld door op twee momenten de refill rate te meten met behulp van de afleverhistorie. Er is gemeten over een periode van een jaar vóór en aansluitend over een periode van een jaar bij deelname aan de herhaalservice. De refill rate is het aantal afgeleverde dagdoseringen gedeeld door het aantal dagen waarin deze theoretisch gebruikt hadden kunnen worden. Den Hertog: “Een patiënt werd hierbij geclassificeerd als therapieontrouw indien de refill rate kleiner dan 0,9 of groter dan 1,1 bedroeg.”

Bij zeven van de 59 gebruikte geneesmiddelengroepen werd een statistische toename van de therapietrouw gezien. Deze groepen betreffen maagzuurremmers, orale bloedglucoseverlagers, antithrombotica, bètablokkers, ACE-remmers, angiotensine-II-antagonisten en thyreomimetica. Daarnaast daalde het aantal therapieontrouwe patiënten van 23,8% voor deelname aan de herhaalservice tot 1,1% bij deelname.

Document acties

Back to top