Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hulp apothekers bij groot onderzoek therapietrouw

PW Magazine 39, jaar 2011 - 22-09-2011
De afdelingen medische psychologie en reumatologie van het Erasmus MC gaan op grote schaal therapietrouw bij reumapatiënten onderzoeken. Ook openbare apotheken worden hierbij betrokken.

Dit onderzoek, onder de naam Predict, gaat 1 oktober van start en heeft als doel een vragenlijst te ontwikkelen die therapietrouw bij nieuwe patiënten kan voorspellen. Op deze manier wordt het makkelijk om in de toekomst therapie-ontrouw bij deze groep patiënten tegen te gaan.

Verder zullen de onderzoekers de therapietrouw bij reumapatiënten meten. Dat gebeurt met een zogeheten MEMS (medication event monitoring system). Hierbij wordt een chip geplaatst in deksels van medicatiepotjes die registreert hoe vaak de potjes open- en dichtgaan.

De patiënten krijgen deze potjes mee van de polikliniek reumatologie en nemen die mee naar hun eigen apotheek. Een brief met informatie over het onderzoek voor het apotheekteam wordt bijgesloten. Apotheken waar de patiënt medicatie ophaalt, krijgen daarvan telefonisch bericht.

De studie wordt uitgevoerd met patiënten uit de regio’s Den Haag, Nieuwegein, Breda, Bergen op Zoom en Woerden. De inclusie en follow-up van het cohort zijn naar verwachting in 2013 klaar. De afronding van het onderzoek staat gepland in februari 2015.

Document acties

Reacties

23-09-2011 09:48
E. Dik zegt:

Kijk alvast eens op www.meldpuntmedicijnen.nl over wat reumapatienten vinden van hun medicatie. Els Dik, apotheker IVM.

Back to top