Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorgen om banenverlies bij Alliance Healthcare

PW Magazine 07, jaar 2011 - 09-02-2011
Alliance Healthcare kondigt een grootschalige reorganisatie aan in de eigendomsapotheken. Volgens FNV Bondgenoten verdwijnen 68 fte’s. Directeur Arvid Manneke kan dat niet bevestigen en spreekt van 49 gedwongen ontslagen.
Zorgen om banenverlies bij Alliance Healthcare

Directeur Arvid Manneke

In totaal verliezen volgens FNV Bondgenoten 90 apothekersassistenten hun baan in de apotheken van Alliance Healthcare. Voor 49 betekent dit een gedwongen ontslag, daarnaast verdwijnen veel medewerkers in tijdelijke dienst. Onder apothekers verdwijnen geen banen. Het schrappen van de banen moet op 1 april zijn doorgevoerd.

Van een acute situatie is overigens geen sprake. De bezuiningsoperatie is zorgvuldig gepland en was volgens algemeen directeur van Alliance Healthcare Arvid Manneke ook onder andere omstandigheden uitgevoerd. “Willen we onze apotheekketen gezond houden, dan moeten we effectiever gaan werken. Daarnaast hebben de uitbreiding van het preferentiebeleid en de verlaging van het apotheektarief de druk op onze apotheken verder opgevoerd.”

Met de invoering van central filling in alle 73 apotheken, de uitbesteding van de apotheekbereidingen en het optimaliseren van apotheekprocessen verwacht Alliance veel effectiever te kunnen opereren.

Het verlies van gemiddeld bijna één assistent per apotheek levert volgens Manneke geen risico’s op voor de medicatieveiligheid. “We handhaven dezelfde kwaliteit en werkdruk in onze apotheken”, aldus Manneke.

Reorganisatiegolf

Of het bij 49 gedwongen ontslagen zal blijven, daarover zegt Manneke geen mededelingen te kunnen doen. De directie voert op dit moment overleg met FNV Bondgenoten over een sociaal plan.

Meerdere groothandels en apotheekketens gingen Alliance Healthcare al voor met een reorganisatie. Mediq startte twee jaar geleden een grootschalige reorganisatie en heeft inmiddels 400 fte’s geschrapt van het totaal van 450. De financiële krapte op de apotheekmarkt bracht ook Brocacef Holding en Lloyds Apotheken in de problemen. Brocacef schrapte 140 banen in 2009 en het Duitse moederbedrijf van Lloyds boekte aan het einde van dat jaar € 90 miljoen af op de goodwill van de Nederlandse Lloyds Apotheken.

Document acties

Back to top