Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eerste robotapotheek opent deuren

PW Magazine 38, jaar 2011 - 16-09-2011
In Gezondheidscentrum Vizier in Almere is woensdag de eerste, volledig geautomatiseerde apotheek geopend. In een hal communiceert de klant via een beeldscherm met een apotheek vijf kilometer verderop.

De volledig gerobotiseerde Apotheek Vizier is zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend voor klanten met een pasje. Zij kunnen terecht voor online bestelde herhaalrecepten en zelfzorgproducten als pleisters en fopspenen.

Voor nieuwe recepten is de robotapotheek geopend op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur. Tijdens deze uren kan de klant via een cameraverbinding communiceren met een apotheker of apothekersassistent van Apotheek Archipel, onderdeel van Zorggroep Almere.

Deze apotheek is gevestigd in het vijf kilometer verderop gelegen gezondheidscentrum Archipel. De apotheker controleert via het beeldscherm of de robot het juiste geneesmiddel heeft gepakt. Een tweede persoon van het team zorgt voor een extra controle.

Communiceren

Beherend apotheker Alieke van Dijk van Apotheek Vizier benadrukt dat de robotapotheek meer is dan een afgiftepunt met robot. “Bij een afgiftepunt is communiceren met een apotheker of apothekersassistent niet mogelijk.”

De apotheek maakt geen gebruik van een sms-service voor herhaalmedicatie, zoals veel apotheken met apotheekkluisjes. “Daar hebben wij niet voor gekozen. De robotapotheek functioneert zoals een gewone apotheek waar klanten binnen kunnen lopen. Een recept dat ’s morgens wordt aangevraagd, kan de volgende dag na 12.00 uur worden opgehaald.

Inspectie

De opening van de robotapotheek stond oorspronkelijk gepland voor eind mei, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaf toen geen toestemming. De apotheek diende eerste een risico-analyse uit te voeren. Nu is Apotheek Vizier ook daadwerkelijk bij de Inspectie ingeschreven als volwaardige apotheek.

Klanten die gebruik willen maken van de robotapotheek hoeven niet ingeschreven te staan bij de huisartsen van Gezondheidscentrum Vizier.

 

 

 

Document acties

Back to top