Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Samenwerking in zorg rond TNF-alfaremmers

Apothekers eerste en tweede lijn sluiten deal

PW Magazine 45, jaar 2011 - 01-11-2011
Openbare apothekers en ziekenhuisapothekers in Zuid-Holland gaan samen de specialistische zorg rond TNF-alfaremmers leveren. Vier ziekenhuizen hebben daartoe een overeenkomst getekend met de Zuid-Hollandse Apotheek Service en Apotheek Haagse Ziekenhuizen. “Alle apothekers kunnen ons model kopiëren.”
Samenwerking in zorg rond TNF-alfaremmers

Ruim honderd apotheken in Zuid-Holland, verenigd in de Zuid-Hollandse Apotheek Service (ZHAS), hebben samen met Apotheek Haagse Ziekenhuizen de aanbesteding gewonnen voor TNF-alfaremmers in Zuid-Holland. Haagse ziekenhuizen hadden deze aanbesteding uitgeschreven voor de zorg rond deze specialistische geneesmiddelen in de Haagse en Delftse regio.

Patiënten in Zuid-Holland die hun geneesmiddelen nu nog ontvangen via de landelijk opererende apotheken, zoals RedSwan en ApotheekZorg, krijgen hun geneesmiddelen vanaf 1 januari bezorgd door hun eigen apotheek. “De openbare apothekers behouden zelf de medicatiebewaking. Dat is heel belangrijk bij deze zware geneesmiddelen”, aldus apotheker Rik van der Meer, woordvoerder van de ZHAS.

De ziekenhuisapotheken kopen de TNF-alfaremmers in. Samen met de openbare apothekers van de ZHAS organiseren zij de specialistische zorg bij de patiënten thuis. De ZHAS maakt hiervoor gebruik van BIG-geregistreerde verpleegkundigen.

Van der Meer: “Het is een unieke situatie dat de eerste en de tweede lijn besluiten samen zorg te leveren aan patiënten. Dit is waar we naartoe moeten in de farmaceutische zorg.”

Distributienetwerk

De ziekenhuizen hadden de aanbesteding uitgeschreven omdat zij voor 1 januari 2012 moeten besluiten hoe de patiënten hun TNF-alfaremmers geleverd krijgen. VWS-minister Schippers heeft deze dure geneesmiddelen overgeleverd naar het ziekenhuisbudget. Ze verwacht dat ziekenhuizen voor deze geneesmiddelen lagere prijzen kunnen bedingen door prijsconcurrentie tussen fabrikanten.

Met deze maatregel verwacht Schippers € 50 miljoen per jaar te besparen. Het gevolg van de nieuwe maatregel is dat een compleet distributienetwerk van apotheken in de eerste lijn dreigt te verdwijnen. Er zijn namelijk ziekenhuizen die hebben aangekondigd dat patiënten voortaan zelf hun TNF-alfaremmers moeten afhalen in het ziekenhuis.

Van der Meer moedigt alle ziekenhuisapothekers en openbaar apothekers aan dit Zuid-Hollandse samenwerkingsmodel te kopiëren. “Zorg voor samenwerking, goede verpleegkundigen en een goed informatiesysteem. Dit is een model voor heel Nederland.”

De ZHAS is opgericht in 2006 als een samenwerkingsverband van alle apotheken uit het departement Den Haag en omstreken. Ook de Apotheek Haagse Ziekenhuizen participeerde vanaf het begin. Doel was om de zorg inclusief verpleegkundige zorg voor specialistische geneesmiddelen zelf te regelen.

Document acties

Back to top