Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dosis cytarabine bij leukemie fors omlaag

PW Magazine 12, jaar 2011 - 17-03-2011
Patiënten met acute myeloïde leukemie - de meest voorkomende vorm van leukemie - krijgen al twintig jaar een tien keer hogere dosis cytostatica dan noodzakelijk is. Dat heeft een team van Nederlandse onderzoekers, van onder meer het Erasmus MC in Rotterdam, ontdekt.

Dat meldde het Erasmus MC op 16 maart. Aan het onderzoek - woensdag 16 maart 2011 gepubliceerd in The New England Journal of Medicine - deden 860 patiënten mee.

Vrijwel alle patiënten met acute myeloïde leukemie krijgen behandeling met cytarabine. Al sinds de jaren zestig wordt dit middel op grote schaal gebruikt.

Sinds meer dan twintig jaar krijgen patiënten wereldwijd een dertig maal hogere dosering dan in de beginperiode gebruikelijk was. Want een hogere dosering bleek beter te werken. Maar hoeveel hoger die dosering noodzakelijk moest zijn, was nog nooit precies uitgezocht.

Hoogleraar Hematologie van het Erasmus MC, prof. dr. Bob Löwenberg, ging met zijn onderzoekteam na wat de juiste dosering zou moeten zijn. Deze bleek tien keer zo laag te zijn als de gangbare dosering.

De onderzoekers verwachten dat de vondst tot een wereldwijde aanpassing van de dosering leidt. Patiënten krijgen daardoor minder bijwerkingen, zoals ontstekingen en darmklachten. Ook hoeven ze minder vaak een bloedtransfusie te ondergaan en liggen ze minder lang in het ziekenhuis.

Jaarlijks treden in Nederland bijna zeshonderd nieuwe gevallen van acute myeloïde leukemie op.

Document acties

Back to top