Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Doorstart afgeblazen ondanks meerderheid

Stekker gaat in 2012 uit LSP

PW Magazine 46 / 47, jaar 2011 - 18-11-2011
De doorstart van het landelijk schakelpunt (LSP) is van de baan. Uiteindelijk heeft 54% van de apothekers zich bereid getoond door te gaan met dit systeem voor uitwisseling van medische gegevens. De teleurstelling is groot: “Hoe het nu verder moet, weet ik echt niet.”

Apotheker Liana Bakker van Apotheek Boehmer in Leiderdorp noemt het afblazen van de doorstart ‘een slechte zaak’. “Het LSP draagt in belangrijke mate bij aan een goede medicatieoverdracht en medicatiebegeleiding.” Bakker betreurt het dat apothekers in de media worden afgeschilderd als de partij die de doorstart heeft verhinderd. “Terwijl een meerderheid er toch voor was.”

“Erg jammer”, zegt ook apotheker Mariëtte van de Lustgraaf van Apotheek Molentocht in Purmerend. “Ik denk dat je het LSP op lange termijn nodig hebt om over meer informatie te beschikken. Wij hebben grote behoefte aan bijvoorbeeld labwaarden en, om een bredere kijk in de ketenzorg te krijgen, de reden van voorschrijven.”

Volgens Van de Lustgraaf lagen er op dat gebied zeker kansen met het LSP. “Natuurlijk is het geen panacee. Met het LSP en de inzage in dossiers was nog niet alles geregeld. Maar hoe het nu verder moet, weet ik echt niet.”

Aangetekende brief

Paul Cornips, apotheker van Mediq Apotheek Hoge Vucht in Breda, heeft zich ‘suf gepiekerd’ over het feit dat de helft van de apothekers niet wilde tekenen. “Ik denk dat wij allemaal te weinig duidelijk hebben verkondigd hoe belangrijk het is. Er is een aangetekende brief verstuurd, waarop mensen binnen tien dagen moesten reageren. Dat heeft veel kwaad bloed gezet. Aan de andere kant heeft een partij als Napco te veel voorwaarden gesteld. Dat heeft een negatieve druk neergelegd.”

Cornips voorziet grote problemen voor de dagelijkse praktijk. “Wij zullen hier over pakweg twee jaar een vette rekening voor moeten betalen. Het is alsof we allemaal met een auto rijden en nu terug naar de bakfiets moeten. Wat doe je de patiënt aan? Ziekenhuizen zijn bezig met elektronisch voorschrijven, maar wij kunnen straks niet meer communiceren. Wij gaan echt faliekant onderuit omdat we het hebben laten lopen. Maar goed, eigen schuld ...”

Apotheker Hub Haan van de Bennebroekse Apotheek in Haarlem spreekt van een ‘drama’. “Ik ben het eens met de KNMP dat de minister nu aan zet is. De politiek heeft bij ons marktwerking geïntroduceerd maar men had eerst de randvoorwaarden moeten scheppen.”

Haan onderstreept dat Nictiz allerlei wegingsfactoren heeft toegepast. “Ik heb begrepen dat deze totaal ondoorzichtig zijn. De vraag is dus hoe de stemmen zijn gewogen. We zullen nu met Ozis verder moeten. Anders kunnen we weer met postduiven werken.”

Document acties

Reacties

18-11-2011 23:33
D.T. Hendriksz zegt:

Weest niet bevreesd. Dit LSP komt er gewoon en iet omdat de verzekeraars en Overheid ook maar iets geven om medicatie bewaking. Het LSP is het landelijk netwerk waarmee met de medische gegevens ook de economische gegevens worden geupload. De Minister geeft het allemaal duidelijk aan: zij wil dagelijks weten hoe het gesteld is met de ontwikkeling van de schadelast in de zorg om tijdig te kunnen ingrijpen. De verzekeraars gaan zorgen voor financiering van dit netwerk. Met de nu voorliggende contracten hebben zij voldoende reserves in huis om de blanco cheque te kunnen betalen. 10 tot 15% minder inkomsten voor apotheekhoudenden, de boodschap is bij de KNMP nog immer niet doorgedrongen. Ook bij vele collegae nog steeds niet. VWS, EK, en ZN beseffen dat de slag is gewonnen en pakken nu door.
Ga de UZI passen maar van de zolder halen. We zullen ze per 1 januari moeten gaan gebruiken. Zorgverzekeraars zullen dat middels een addendum op het contract opleggen.

Back to top