Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dieet verlaagt LDL-cholesterolspiegel

PW Magazine 35 / 36, jaar 2011 - 24-08-2011
Een dieet gebaseerd op groenten, noten en vezelrijke granen verlaagt de LDL-cholesterolspiegel meer dan een dieet met een laag gehalte aan verzadigde vetzuren. Verandering in eetgewoonten kan voor veel mensen een alternatief zijn voor statines.

Dat blijkt uit een studie in JAMA. De onderzoekers wilden in deze studie te weten komen hoe groot het effect van een cholesterolverlagend dieet op LDL-cholesterol is zonder bijkomend gebruik van statines. At random verdeelden ze 351 Canadezen met een verhoogd cholesterolgehalte in drie groepen. Eén groep kreeg gedurende een half jaar voeding met weinig verzadigde vetzuren.

In de andere twee groepen hielpen diëtisten deelnemers om meer cholesterolverlagend voedsel in hun dieet op te nemen zoals sojamelk, noten, erwten en bonen. Alle diëten waren vegetarisch. Deelnemers aan de studie staakten gebruik van statines voordat het dieet werd aangepast.

Na zes maanden was de LDL-cholesterolspiegel in de eerste groep gedaald met gemiddeld 8 mg/dl. In de andere twee groepen daalde de LDL-cholesterolspiegel met 24 mg/dl en 26 mg/dl. De gemiddelde LDL-spiegel bij de start van de studie was 170 mg/dl; 160 mg/dl en hoger wordt beschouwd als ‘hoog’ cholesterol.

Volgens de onderzoekers is de vraag wat het gezamenlijke effect is van een cholesterolverlagend dieet en statines een onderwerp voor vervolgonderzoek.

Dr. Joan Sabat, voedingsdeskundige van de Loma Lina University in Californië, stelt dat aanpassing van de voeding bij veel mensen met een ongezonde leefstijl voldoende is om de cholesterolspiegel goed onder controle te houden.

Document acties

Back to top