Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dag korter in ziekenhuis dankzij dexamethason

PW magazine 27 / 28, jaar 2011 - 07-07-2011
Dexamethason, toegevoegd aan de standaardtherapie bij longontsteking, zorgt ervoor dat mensen gemiddeld één dag minder lang in het ziekenhuis hoeven blijven. Bovendien voelen patiënten zich beter, concludeert Sabine Meijvis, internist in opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Waarom juist studie naar dexamethason?

“We zochten voor het onderzoek een corticosteroïde met een uitsluitend inflammatoire werking. Omdat uit de literatuur bekend was dat dexamethason overmatige inflammatie bij bijvoorbeeld pneumonie kan remmen, kozen we voor dit middel.”

Wat waren uw bevindingen?

“Dexamethason toegevoegd aan de standaardbehandeling bij longontsteking zorgt ervoor dat mensen gemiddeld een dag eerder naar huis kunnen. Dat levert een kostenbesparing op – een ligdag kost al gauw € 500 terwijl een behandeling met dexamethason maar ongeveer € 10 kost – al vind ik dat als arts natuurlijk niet het belangrijkste. Ook toont het onderzoek dat mensen die dexamethason gebruiken zich na dertig dagen beter voelen dan mensen die een placebo krijgen toegevoegd aan de standaardbehandeling. Volgend jaar hoop ik te promoveren op dit onderzoek.”

Wordt dit middel standaardtherapie?

“Of daarvoor grond is, gaan we uitzoeken in een groter onderzoek. Daarmee hopen we de resultaten van dit onderzoek te herbevestigen. We moeten afwegen of de bijwerkingen van dexamethason opwegen tegen de verwachte winst van één ligdag. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 135.000 mensen longontsteking. Bij een vijfde van hen is ziekenhuisopname nodig. Gemiddeld verblijven mensen met een longontsteking zo’n acht dagen in het ziekenhuis.”

Document acties

Back to top