Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cranberry’s alternatief antibiotica

PW Magazine 35 / 36, jaar 2011 - 02-09-2011
Cranberry’s zijn bij vrouwen met urineweginfecties een goed alternatief voor antibiotica. Ze werken minder krachtig dan antibiotica, maar hebben als voordeel dat ze geen resistentie veroorzaken.

Dat concluderen wetenschappers van het AMC in Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis Maastricht. De resultaten van dit onderzoek – de Napruti-studie – verschenen in juli in de Archives of Internal Medicine [2011;171(14):1270-8].

De wetenschappers bestudeerden twee groepen vrouwen. Een groep van 110 vrouwen kreeg co-trimoxazol, de andere groep van 111 vrouwen slikte twee keer per dag één cranberrycapsule. Aan de studie deden vrouwen mee die minstens drie keer per jaar een blaasontsteking kregen. Gemiddeld hadden ze zeven keer per jaar een blaasontsteking.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die cranberrycapsules slikten, geen last hadden van een toename van resistente bacteriën in de ontlasting en urine. Bij vrouwen die co-trimoxazol slikten, was ongeveer 90% van de bacteriën al binnen één maand resistent, niet alleen voor co-trimoxazol maar ook voor andere antibiotica. Deze resistentie hield na stoppen van het antibioticum nog minstens drie maanden aan.

Zijn cranberry’s wat resistentie betreft in het voordeel, qua werking leggen ze het af tegen co-trimoxazol. In de cranberrygroep duurde het gemiddeld vier maanden voordat de ontsteking weer doorbrak. In de co-trimoxazolgroep was dat acht maanden. De vrouwen in de cranberrygroep kregen gemiddeld vier blaasontstekingen, tegen zeven in het jaar ervoor. Vrouwen die co-trimoxazol gebruikten, kregen gemiddeld 1,8 blaasontstekingen tegen zes in het jaar daarvoor. Relatief veel vrouwen in de cranberrygroep haakten af voor de studie ten einde was.

De onderzoekers hadden wat tegenslag bij de studie. Zo bleek achteraf de hoeveelheid werkzame stof – type A proanthocyanidines – in de geleverde cranberrycapsules lager dan de bedoeling was. De onderzoekers wilden de proefpersonen 100 mg werkzame stof per dag laten gebruiken, maar de capsules bleken minder dan 36 mg te bevatten. Volgens een Franse studie is 36 mg een geschikte dagelijkse hoeveelheid. De onderzoekers wilden voor de zekerheid daar ruim boven zitten met een hoeveelheid van 100 mg werkzame stof per dag. Wellicht was dan een sterker effect van cranberry’s gebleken, zo stellen zij.

Document acties

Back to top